Armáda doplňuje zásoby, koupí tisíce signálních raket pro granátomety

Útočná puška CZ 805 s podvěšeným granátometem v rukou manažera České zbrojovky.

Útočná puška CZ 805 s podvěšeným granátometem v rukou manažera České zbrojovky.

Ministerstvo obrany nakoupí pro vojáky deset tisíc kusů signální munice ve čtyřech barvách. Armáda si totiž musí doplnit zásoby, poptávanou munici potřebuje pro podvěsné granátomety ze systému automatických pušek CZ 805 Bren. Objednávku za bezmála 20 milionů korun resort zadal přes alianční agenturu pro akvizice NSPA.

„Dodavatel munice byl vybrán v rámci otevřené soutěže NSPA. Naše armáda žádného výrobce či konkrétní výrobek nepreferovala,“ potvrdil pro E15.cz mluvčí ministerstva Petr Sýkora.

Granátomety, pro které jsou signální rakety určeny, armáda nakoupila před pár lety v počtu několika set kusů spolu s útočnými puškami Bren od České zbrojovky. Zbraň může být používaná buď samostatně, nebo v podvěsu pod puškou. Vojáci granátomety využívají třeba v Afghánistánu.

Munice za více než miliardu

Pořízení signálních raket není letos jedinou muniční zakázkou ministerstva obrany. Resort plánuje nakoupit munici celkem za 1,3 miliardy korun. Důvodem je právě nutnost zaplnit sklady vyprázdněné po letech úspor. Většina poptávané munice je určena pro pozemní síly, pořizují se ale i rakety, pumy a klamné cíle pro letectvo.

Muniční zakázky ministerstvo zadává přes zmíněnou akviziční agenturu NATO Support Agency (NSPA). Výhodou je snadnější získávání množstevních slev, armáda tak může přes ni ušetřit. Čeští zbrojaři však obranu za tento způsob akvizic kritizují, podle nich by měla více podporovat tuzemské výrobce, jak je to běžné v zahraničí.

Nakupování od NSPA má také svá specifika výrazně se lišící od klasických tendrů. Ministerstvo musí platit předem sto procent ceny poptávaného zboží. Agentura negarantuje, kdy požadovaný sortiment dodá. V minulosti proto docházelo někdy k výraznému zpoždění dodávek.

Zbrojaři bojují proti obraně