Armáda nemá dost masek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

V armádních skladech je už několik let kritický nedostatek protichemických masek, přitom v ochraně proti zbraním hromadného ničení chce být Česká republika na mezinárodním poli lídrem. Podobně alarmující je stav zásob výstroje především pro vojáky působící v zahraničních misích. Chybí například polní boty do pouště, nátělníky či ponožky.

Podle závěrů, k nimž dospěli pracovníci odboru vnitřního auditu ministerstva obrany, a které má deník E15 k dispozici, by mělo být na nákup podobného materiálu každý rok vyčleněno 950 milionů korun. Už v letech 2010 a 2011 ale vznikl deficit ve výši celkem 1,1 miliardy korun.

Kvůli snižování zdrojů kapitoly rezortu obrany není už od roku 2009 zabezpečena pravidelná obměna chemického materiálu. A v případě hromadných a oprávněných požadavků na doplnění výbavy vojáků může dojít ke zhroucení systému výstrojního zabezpečení, lze shrnout závěry kontroly. Na závažná rizika spojená s nedostatkem peněz nedávno upozornil v interním dokumentu i náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Podle odboru vnitřního auditu rezortu obrany bude už příští rok chybět sedm tisíc masek typu OM-90, které dodává firma Gumárny Zubří. Vzhledem k závazkům Česka vůči NATO by měla být jejich obměna jedním z prioritních úkolů, připomínají kontroloři.

Vladimír Lukovský z tiskového oddělení rezortu obrany uvedl, že se obměna chemického materiálu teprve připravuje. A bude jen částečná. „Vzhledem k tomu, že nechceme ovlivnit výsledek veřejné soutěže, nepovažujeme v dané chvíli za vhodné uvádět výši vyčleněných finančních prostředků,“ dodal.

Kontroloři vedle ztráty schopností elitní jednotky, již se Česko zavázalo poskytnout spojencům, upozorňují na riziko porušení zákona o vojácích z povolání kvůli tomu, že nedostanou výstroj, na niž mají nárok. Kritický byl už rok 2011. Letos se stávajícím rozpočtem a výší zásob nebude výstroj dostatečně zajištěna, stejná situace bude i v průběhu téměř celého roku 2013, stojí v dokumentu.

I když musí rezort hospodařit se stále nižším rozpočtem, znovu se ukazuje, jak jeho bývalé vedení neuváženě utrácelo. Právě v roce 2009, kdy začal vznikat v zásobách deficit, rozhodl tehdejší ministr Barták o nákupu 90 vozidel Iveco za téměř čtyři miliardy. Přitom více než dvě desítky těchto obrněnců už v té době armáda měla, například Slováci si vystačí jen s deseti.

Zarážející je i to, proč masky a chybějící výstroj nedoplnili nákupčí už loni. Podle informací deníku E15 koncem roku narychlo utratili 1,5 miliardy, aby je obrana nemusela vracet ministerstvu financí. Dalších 700 milionů bylo převedeno do rezervního fondu, z toho 40 milionů zbylo z provozních výdajů.