Armáda se zbaví prvních bitevníků L-159 v červenci, pošle je do USA

Aero L-159 Alca české armády

Aero L-159 Alca české armády Zdroj: CC BY-SA 2.0: Milan Nykodym

Vláda schválila prodej nepotřebných bitevníků L-159 americké firmě Draken International. Smlouvu s Aero Vodochody, která obchod zprostředkovává, stát podepíše 14. července. Americký odběratel získá za zhruba 250 milionů korun 14 strojů a opci na dalších 14 letounů. Množství v případné druhé dodávce se ale může snížit, pokud by se Česko dohodlo ještě s Irákem.

Ministerstvo obrany se letadla L-159 snaží neúspěšně prodat už řadu let. „Já snad budu mít to štěstí, že se mi to povede realizovat,“ poznamenal ministr obrany Martin Stropnický. Letouny musí firmě Draken ale prodat Aero Vodochody, které má licenci na prodej vojenského materiálu do ciziny. Armáda je proto nejprve prodá české společnosti a ta je přeprodá do Spojených států.

„Pokud se nestane něco zcela mimořádného, tak bychom měli 14. července v devět hodin podepsat s Aerem Vodochody příslušný kontrakt. Na to bude následovat okamžitý podpis kontraktu Aera Vodochody s firmou Draken,“ uvedl ministr. Později upřesnil, že podpis smlouvy mezi oběma společnostmi bude záležet na časových možnostech americké firmy a mohl by se uskutečnit do týdne po podepsání kontraktu mezi státem a Aerem.

Cvičné cíle
Draken International je společnost, která zajišťuje letouny pro výcvik amerických pilotů. Stroje, které armádě dodává, jsou při cvičeních nasazovány jako cíle pro letouny USA. Kromě ruských MiG-21 disponuje Draken například i staršími českými letouny L-39 Albatros.

Američané by podle Stropnického měli stroje dostat v letech 2015 až 2016. Dva ze 14 letounů z první dodávky budou určeny na náhradní díly. Pokud by americká společnost uplatnila opci i na dalších 14 strojů, mohl by stát za prodej nepotřebných bitevníků získat kolem půl miliardy korun.

Stropnický: Dohoda s Irákem je stále ve hře

„Nevylučuje to dál možnost jednat s iráckou stranou, která o bitevníky rovněž projevila zájem,“ připomněl Stropnický zájem Bagdádu. Jednání s Iráčany podle něj však zatím nejsou tak daleko. „Ale vůbec nejsou v nějaké slepé uličce,“ zdůraznil ministr. Armáda by se tak podle něj mohla do roku 2017 zbavit celkem 32 nepotřebných L-159.

Bagdád, který projevil zájem o L-159 letos v březnu, by chtěl podle ministerstva získat 15 českých strojů, z toho 11 dlouhodobě uložených. Při dohodě s iráckou stranou by se pak celkový počet letadel pro Američany snížil na 21, což připravovaná smlouva umožňuje. Ministr Stropnický dnes vyjádřil naději, že se armáda do roku 2017 úplně zbaví všech 36 zakonzervovaných letounů L-159.

Uskladnění letadel přijde na 10 milionů ročně

Armáda dříve uvedla, že uskladnění letadel ji ročně stojí deset milionů korun. Dosud prý uložení stálo asi 260 milionů. Ministerstvo obrany chce v nejbližší době na další uložení do roku 2016 vypsat soutěž. Podle informací zveřejněných v dnešním věstníku veřejných zakázek resort předpokládá hodnotu zakázky na 15 až 22 milionů korun.

Pokud Česko prodá Američanům všech 28 letounů, získá podle dnešních informací asi půl miliardy korun. Za celkem 72 bitevníků armáda v minulosti zaplatila 51 miliard korun. Jeden stroj před lety havaroval.

L-159 v české armádě
Česká armáda nakoupila za 51 miliard korun celkem 72 podzvukových bitevníků L-159 z Aera Vodochody. Využívá ale jen 28 strojů, 36 letounů je nyní zakonzervováno a osm si chtějí vojáci ponechat na náhradní díly.

Ivan Gabal: Nechci, abychom platili za kverulanty i v NATO