Armáda skladuje zbytečnosti a platí za to desítky milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Kolaz E15

Součástky na legendární sovětské automobily Žiguli a ZIL-131, fotoaparáty Praktica z bývalé NDR, šňůrové telefony s kličkou, zubní vrtačky na šlapací pohon nebo dvacet i více let staré obvazy. Takové „poklady“ jsou dodnes uloženy ve skladech české armády. „Část těchto zásob pamatuje ještě Hitlera,“ řekl deníku E15 důstojník, který pracuje u logistické jednotky.

Takzvaných zásobovacích středisek bylo ještě vloni osm. Až letos bylo jedno z nich v Račicích nad Trotinou zrušeno. Moc se tím ale neušetřilo. I nadále utrácí ministerstvo obrany za provoz a ostrahu zbývajících skladů desítky milionů korun ročně. A ještě donedávna vyplácelo mzdy a přídavky více než stovce vojáků a téměř třem stovkám občanských zaměstnanců, kteří zajišťovali provoz a v dobře placených manažerských funkcích i celkovou organizaci.

„Náklady na údržbu, energie a ostrahu jednoho zásobovacího střediska se pohybují kolem 13,4 milionu ročně. V letošním roce v nich pracuje 115 vojáků a stejný počet občanských zaměstnanců,“ upřesnila mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Obrovské množství zbytečně skladovaných věcí potvrzují grafy, které obsahuje Bílá kniha o obraně. Stáří více než čtvrtiny zásob se podle dokumentu pohybuje od 21 do 50 let. Část je dokonce ještě starší.

„Neperspektivní materiál a technika tvoří asi 30 procent. Ve skladech jsou uloženy dočasně v závislosti na vyřazování a prodeji nepotřebného majetku,“ poznamenala Růžičková. Dodala, že se počítá s další redukcí skladů i personálu. Podle Bílé knihy je ale tempo odprodeje nepotřebného majetku stále pomalé.

Stáří majetku ministerstva obranyStáří majetku ministerstva obrany|MO CR

„Jeho objem se nepodařilo zmenšit tak, aby nebyl zbytečnou zátěží. Cílem je vyřadit tento majetek do konce roku 2015, aby ve skladech byly pouze předměty nezbytné pro činnost ozbrojených sil,“ píše se v dokumentu.

Ve větších objemech se zásob a rovněž nemovitostí a pozemků ministerstvo zbavuje od roku 2003. Hlavním impulzem tehdy byla profesionalizace vojsk, v posledních letech rezort motivuje pokračující snižování jeho rozpočtu. Jen za poslední tři roky vojáci utržili za movité věci 556 milionů korun, za nemovitosti pak 468 milionů.

Armáda se výprodej snaží urychlit, na internetu už letos nabídla například osobní automobily, přívěsy, motocykly, zahradní techniku či hudební nástroje. A nedávno i nemovitosti jako třeba hotel, letiště, kasárna či nemocnici v celkové hodnotě 422 milionů.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.