Babiš chce Hamáčka do čela Ústředního krizového štábu

Jan Hamáček ČSSD, místopředseda vlády a ministr vnitra ČR

Jan Hamáček ČSSD, místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Zdroj: Michael Tomeš

V čele Ústředního krizového štábu má stanout místo Romana Prymuly šéf rezortu vnitra vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Lidovým novinám to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Hamáček bude o případném převzetí funkce šéfa Ústředního krizového štábu jednat s premiérem v poledne. Ministr řekl, že je připraven se úkolu zhostit. 

Důvodem je zavádění takzvané inteligentní karantény, na jejíž fungování v současné době dohlíží Roman Prymula a projektu by se měl dále intenzivně věnovat. „Bude zplnomocněncem vlády, projekt bude stejně jako krizový štáb fungovat pod vládou,“ řekl podle serveru Lidovky.cz.

„Profesor Prymula se musí soustředit na systém chytré karantény a hlavně na zdravotnictví a na epidemiologické záležitosti,“ dodal Babiš s tím, že „jde skutečně o nejdůležitější projekt, který stát chystá." „Myslím si, že tomu tak bude. Není možné sedět na třech židlích, potřebujeme čas na posílení zdravotnického systému," komentoval pro irozhlas své možné nahrazení Hamáčkem Roman Prymula.

Testování takzvané chytré karantény, která má pomoci v boji proti nemoci COVID-19, dnes začíná na jižní Moravě.

K vyhledání a izolaci lidí nakažených novým koronavirem poslouží hygienikům údaje od mobilních operátorů a bank. Do akce se zapojí také armáda. Vytvoří mobilní týmy odebírající vzorky od lidí, kteří se dostali do kontaktu s nakaženým. Pokud se projekt osvědčí v praxi, mohla by chytrá karanténa v Česku nahradit plošná restriktivní omezení komplikující každodenní život a dopadající na ekonomiku.

Základem chytré karantény je zmapování pohybu infikovaného člověka za posledních pět dní, a to podle údajů z mobilního telefonu a platební karty. Data, jejichž získání je podmíněné souhlasem nakaženého, poslouží k sestavení mapy jeho pohybu. Hygienici pak nad ní s nemocným proberou, s kým se na různých místech potkal.

Lidem, se kterými byl nakažený v osobním kontaktu, bude nařízena krátkodobá karanténa. "Budou označeni za takzvané žluté osoby a do několika hodin přijede odběrový tým," vysvětlil náměstek ministra zdravotnictví a předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula. Pokud lidé mají auto, mohou na odběr přijet sami. V případě pozitivního výsledku testu bude infikovanému nařízena běžná karanténa. Negativně testovaní lidé se budou moci vrátit k běžnému životu.