Babiš chce jednokolové volby do Senátu podle britského modelu. Pomůže ANO, říkají politologové

Andrej Babiš (ANO)

Andrej Babiš (ANO) Zdroj: Profimedia.cz

Babišova menšinová vláda bez důvěry navštívila Středočeský kraj (28.3.2018)
Andrej Babiš (ANO) v Poslanecké sněmovně
Babiš zvažuje vyhostit ruské diplomaty
Andrej Babiš (ANO) na summitu EU v Bruselu (22.3.2018)
5
Fotogalerie

Současná vláda v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) chce, aby lidé volili do Senátu jednokolovým systémem relativní většiny, jaký se používá například ve Velké Británii. Deníku E15 to sdělil Babiš. Někteří senátoři a jiné strany spíše prosazují preferenční model australského typu. Ten ve čtvrtek v prvním čtení na návrh Jiřího Dienstbiera z ČSSD horní komora podpořila, teď se o něm bude jednat v senátních výborech. Podle politologů chce vláda prosadit systém, který nejlépe vyhovuje hnutí ANO.

„Hnutí ANO prosazuje jednoduchý jednokolový systém voleb do Senátu po vzoru britského, amerického či kanadského systému. Vyhrává kandidát v největším počtem hlasů. Je to systém jednoduchý a úsporný,“ řekl E15 premiér v demisi Andrej Babiš. Nynější vláda má prosazení jednokolové volby v programovém prohlášení, byť bez podrobností.

Hnutí ANO bude zřejmě chtít tento bod začlenit i do programu nové vlády, kterou nyní vyjednává s ČSSD. „Zatím jsme se ale tak daleko v rámci jednání o koalici nedostali,“ dodal Babiš. Sociální demokraté zatím diskutují o tom, zda jednokolové volby podpoří. „Já osobně bych v případě jednokolové volby upřednostnil australský model,“ řekl deníku E15 předseda sociální demokracie Jan Hamáček.

U australského modelu mohou voliči seřadit kandidáty podle svých preferencí. Hlasy pro neúspěšné kandidáty se pak přičítají úspěšnějším, dokud někdo nezíská nadpoloviční většinu. Tento model by podpořili Piráti. Podle premiéra je však systém nevhodný. „Australský systém s možnými preferencemi pro všechny je podle nás příliš složitý,“ řekl Babiš.

„Britský model by pomohl hnutí ANO, možná i výrazně. Ten australský by se svými účinky nemusel odlišovat od toho současného,“ říká politolog Petr Jüptner.

„Z jednokolového systému britského typu profitují strany, které jsou relativně nejsilnější, tedy nemusí mít na své straně absolutní většinu z odevzdaných platných hlasů, tedy více než 50 procent, ale stačí jim, že její kandidát v příslušném volebním obvodu má ze všech kandidátů největší podporu. Tento systém tedy na rozdíl od autralského vede k tomu, že vítěz nemusí nutně disponovat absolutní většinou, čímž se oslabuje reprezentativnost,“ říká politolog Petr Just.


Jak by vypadal současný Senát, kdyby se volilo způsobem, který prosazuje hnutí ANO? Čtěte zde >>>


Některé strany jsou přesvědčené, že vláda prosazuje takový systém, která jí nejvíce vyhovuje. „Při jednokolových volbách relativní většiny si lze snadno představit situace, kdy se senátorem stane osoba, kterou si třeba sedmdesát procent lidí ve volebním obvodu nepřeje a to určitě není nic, co bychom preferovali,“ řekl Miroslav Kalousek (TOP 09). 

„Obávám se, že návrhy ANO nemají sloužit ke zlepšení našeho politického systému, ale k případnému zlepšení výsledků hnutí ANO,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala. „Politici vždy prosazují takové modely, jaké vyhovují jejich partajím a nikoli občanům,“ přidal se Tomio Okamura (SPD) s tím, že o technice volby by měli rozhodnout sami lidé. SPD nicméně jako ideální vidí jednokomorový parlament, tedy zrušení Senátu.