Babiš chce referendum o přijetí eura. Zbytečné, reaguje Sobotka

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Miliardář a ministr financí Andrej Babiš přišel po dnešní téměř čtyřhodinové schůzce v Lánech s požadavkem na nezávazné referendum, v němž by se občané mohli vyjádřit k zavedení eura v Česku. Hlasování by spojil s volbami v roce 2017. Podle premiéra Bohuslava Sobotky ale nynější vláda o termínu přijetí eura rozhodovat nebude, referendum tedy není o čem dělat.

Podle Babiše lidem chybějí informace ohledně vstupu do eurozóny. „Měli bychom veřejnosti více sdělovat podrobné informace ohledně pozitiv a negativ. Myslím si, že by bylo dobré udělat kontrolní lidové referendum, například v rámci voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2017. Aby se občané na základě informací, které dostanou, nějak vyjádřili,“ řekl ministr financí a zdůraznil, že výsledky referenda by podle něj neměly být závazné.

Podle Sobotky je ale v koaliční smlouvě řečeno, že koalice nebude stanovovat termín přijetí eura. „Dnešní diskuse znovu potvrdila, že není reálné, aby se v rámci stávající koalice našla shoda na stanovení termínu pro přijetí společné evropské měny,“ uvedl Sobotka, který zároveň odmítl Babišův požadavek nezávaznosti hlasování.

„Nevím, co je to nezávazné referendum. To může být anketa, to může být telefonické dotazování. Myslím, že pokud by se dělalo v nějaké otázce referendum, tak by mělo být závazné, abychom si nedělali z občanů legraci,“ reagoval premiér, podle nějž se Česko k přijetí eura zavázalo svým vstupem do EU a podpisem příslušné smlouvy. Jediné, o čem by tak mohli lidé hlasovat, by prý mohlo být konkrétní datum vstupu do eurozóny. To by ale podle něj byla věc až další vlády.

Klady převažují

Sobotka nicméně věří, že přínosy přijetí evropské měny pro stabilitu, zaměstnanost a konkurenceschopnost České republiky převažují nad negativy. Dnešní setkání označil za užitečné. Země by podle něj měla více mluvit o přínosech a rizicích přijetí eura.

„Dosavadní veřejná debata je v naší zemi slabá, málo odborná a hodně polarizovaná na příznivce a odpůrce evropské integrace jako takové. Tyto diskuse by měly zahrnovat i možný reálný termín přijetí společné měny,“ uvedl premiér. Podle něj by vláda měla v souladu s koaliční smlouvou nadále postupně připravovat Česko ke vstupu do eurozóny.

Obdobně se po skončení schůzky vyjádřil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Účastníci nedělního setkání v Lánech se shodli, že je třeba veřejnosti aktivně vysvětlovat plusy i negativa vstupu ČR do eurozóny,“ uvedl.

Vadí Řecko a vysoké odvody

Podle Babiše je euro přínosné hlavně kvůli stabilitě vývozu a dovozu a také je dobrým indikátor při zahraničních investicích. „Ale jsou tam samozřejmě i negativa a ty jsou zásadního ekonomického charakteru. Pro mě je hlavní neznámá to Řecko. Každý ví, že Řecko své dluhy nesplatí, že je bankrot,“ řekl ministr financí. Navíc euro podle něj není teď zárukou růstu HDP.

„Není ani zárukou lepších podmínek pro občany a pro podnikatele. Potom je tu samozřejmě naše participace do těch různých mechanismů, do těch různých fondů. Po vstupu do eurozóny bychom museli zaplatit 51 miliard korun plus ručit za závazky jiných států,“ vyjmenoval hlavní negativa eura Babiš.

Euro je v současné době technicky možné přijmout nejdříve v roce 2020. Proti zavedení společné evropské měny je podle průzkumu CVVM momentálně 69 procent Čechů, naopak 24 procent lidí by korunu za euro vyměnilo, zbytek neví. Prezident Zeman rychlý vstup Česka do eurozóny dlouhodobě podporuje. Naopak proti je vedle Andreje Babiše třeba i centrální banka.