Babiš odvolal náměstka Prose, prý nevěděl o souhlasu s krácením provizí

náměstek ministra financí Martin Pros

náměstek ministra financí Martin Pros Zdroj: Anna Vackova/E15

Ministr financí Andrej Babiš se nečekaně zbavil svého náměstka za ČSSD Martina Prose. Oficiálním důvodem je ztráta důvěry kvůli dopisu České národní bance, v němž Pros žádal o prověření možné manipulace sazby PRIBOR. Podle zdrojů E15.cz ale za odvoláním stojí také spor o regulaci provizí finančních poradců. Babiše prý naštvalo, že náměstek podpořil snížení provizí, a to opět bez jeho vědomí.

První hřebíček do rakve si Martin Pros zatloukl v půlce dubna, kdy guvernéra ČNB Miroslava Singera jménem ministerstva požádal o prošetření údajných manipulací se sazbou PRIBOR. Od výše této sazby se odvíjejí splátky úvěrů. Tehdy ale sklidil kritiku od svého šéfa Babiše, podle něhož Prosova iniciativa, o níž nevěděl, poškodila dobrou pověst českého bankovního trhu.

Kvůli Prosově dopisu si podle informací E15.cz během zasedání Mezinárodního měnového fondu u Babiše stěžoval dokonce sám Singer. Tento důvod, tedy kauzu PRIBOR, nyní potvrdil i premiér Bohuslav Sobotka. Šéf vlády už však nezmínil, že jej o odvolání náměstka za ČSSD Babiš informoval až následně, čímž ho překvapil.

„Ministr má právo vybrat si své nejbližší spolupracovníky,“ podotkl k odvolání náměstka Sobotka. Sociální demokracie Babišovi navrhne nového kandidáta na post. Řízením Prosovy agendy bude mít prozatím na starost Jiří Pán, který má nyní pod sebou odbor Evropské unie.

Babiš prý Prosovi vytkl nejen dopis guvernérovi, ale rovněž to, že si dělá příliš velkou reklamu. Potíže také způsobily spory kolem příjmů zprostředkovatelů životního pojištění. Poslanec ČSSD Ladislav Šincl nedávno předložil klíčový pozměňovací návrh novely zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích, který finančním poradcům krátí provize.

Pojišťovny díky tomu ušetří zhruba čtyři miliardy korun, které si však nenechají, ale podle Šinclova návrhu je pošlou v rámci takzvaného odkupného svým klientům. A to je také důvod, proč se změnami souhlasil i Pros a s ním oficiálně i ministerstvo financí, jak to resort minulý týden sdělil serveru E15.cz. Jenže Andrej Babiš prý o podpoře svého úřadu navrhovaným změnám opět nevěděl.

Podle zdrojů E15.cz na to ministra financí před pár dny upozornila delegace pojišťovacích makléřů, jimž se škrty v provizích pochopitelně vůbec nezamlouvají. Babišova nedůvěra v Prose tak zřejmě dosáhla vrcholu.

Šinclův návrh, který odkývala drtivá většina členů sněmovního rozpočtového výboru napříč politickým spektrem, určuje strop pro provize na 150 procentech ročního pojistného. Vyplácení provize by se také mělo rozložit ze dvou na pět let a v případě předčasného ukončení smlouvy se odměna poměrně zkrátí. Externí poradci už by tak neměli být motivováni k tomu, aby každé dva roky přicházeli za klienty s konkurenční nabídkou.

Samotného Martina Prose odvolání překvapilo. „Dozvěděl jsem se ho v sedm hodin ráno. Neměl jsem žádné indicie, že by k němu mohlo dojít,“ uvedl v rozhovoru pro E15.cz. Exnáměstek zároveň potvrdil, že souhlasil s návrhem, aby se část provizí vrátila zpět spotřebitelům v rámci odkupného a nezůstávala u makléřů. Podle něj je to jeden z nástrojů, jak zabránit neustálému přepojišťování klientů. O důvodech svého odvolání ale nechtěl spekulovat.

Šéfka Babišova dorostu dělá v makléřské firmě

Z hlediska důvodů nejnovější personální výměny je nicméně zajímavý fakt, že šéf financí a majitel Agrofertu má skrze Kateřinu Reiblovou, která vede Mladé ANO, tedy stranický dorost Babišova hnutí, blízko k jedné z makléřských firem. Jde o společnost Respect. Té šéfuje otec Reiblové Zdeněk Reibl, sama předsedkyně Mladého ANO je personální ředitelkou firmy a členkou představenstva. Respect údajně spolupracuje právě s Agrofertem, což ale mluvčí pojišťovací firmy Adéla Babišová s odkazem na obchodní tajemství odmítla potvrdit.

Třiačtyřicetiletý bankéř a právník Pros má za sebou kariéru v Komerční bance. Od roku 2010 působil ve vedoucích pozicích právního oddělení korporátního a investičního bankovnictví v pařížském sídle mateřské Société Générale. Kariéru ve Francii loni na jaře opustil právě kvůli nástupu na ministerstvo financí. Sociální demokracie tehdy měla personální nouzi, protože Babiš odmítl jejího nominanta, náměstka středočeského radního Jiřího Peřinu.

Kauza PRIBOR
Martin Pros v dopise guvernérovi ČNB psal o znepokojivých zprávách ohledně sazby PRIBOR, z nichž nejzávažnější prý zahrnuje rovněž obavy z manipulace. Případná manipulace se sazbou přitom podle Prose může způsobit zkreslení kurzů dluhopisů a ovlivnit i cenu některých hypoték. Ministerstvo financí prý k vyhodnocení sazby PRIBOR nemá pravomoci.
ČNB následně v reakci uvedla, že by uvítala, aby Pros blíže vysvětlil, o co svá tvrzení opírá a také je konkrétně doložil. Centrální banka také upozornila, že okolnosti dopisu byly z pohledu dlouhodobě nastavené oficiální komunikace mezi veřejnými institucemi velmi nestandardní a v novodobých dějinách spolupráce mezi ČNB a MF nemají obdoby. „Dopis byl odeslán bez vědomí ministra financí, nebyl označen jako 'otevřený', a přesto byl poskytnutý i médiím,“ dodala ČNB.
Pros poslézesklidil kritiku od ministra Babiše. Proti podezření se ohradily Česká bankovní asociace a soukromá organizace The Financial Markets Association of the Czech Republic, která se podílí na tvorbě pravidel pro výpočet mezibankovní sazby PRIBOR.
Zatím jsem ministr financí já. Tady pan náměstek dělá nějakou politiku, a mně se to hrubě nelíbí,“ řekl tehdy Babiš. „Bude muset (Pros) předložit nějaké důkazy, protože to poškozuje dobrou pověst našeho bankovního trhu,“ dodal. Pros prý nechtěl Babiše obejít, podnět může ČNB poslat kdokoli.
Výpočet sazby PRIBOR má na starosti právě organizace The Financial Markets Association of the Czech Republic. Denní výše sazby vychází z údajů poskytovaných šesti předními bankami. Nyní jsou referenčními bankami Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, UniCredit Bank, Raiffeisenbank a Expobank.