Babiš: Učitelům vzrostou platy o patnáct procent v roce 2020

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Vláda počítá s růstem platů pedagogických pracovníků v roce 2020 o 15 procent. Polovina má jít do tarifů, které zvýšení platů jednotlivým učitelům zaručují, polovina na odměny. Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš to uvedl v pořadu televize Prima Partie. Celkové navýšení, jak o něm premiér hovořil, by odpovídalo požadavkům školských odborů, které ve čtvrtek oznámily, že růst platů ve školství musí pokračovat. Odbory nicméně chtějí, aby do tarifů šly z požadovaných 15 procent dvě třetiny.

Babiš chce zvýšit možnosti ředitelů škol rozhodovat, kolik kterému učiteli vyplatí. "Příští rok budeme chtít navyšovat platy učitelů o 15 procent, ale budeme chtít, aby půlka šla do tarifu a půlka do netarifní složky, protože musíme dát řiditelům vyšší kompetence. Oni musí s těmi penězi hospodařit. Ne všichni učitelé jsou stejní," uvedl Babiš.

Odbory přitom avizovaly, že budou usilovat o co nejvyšší růst tarifů, za minimum označily deset procent. Nadtarifní složka platu by podle odborů měla sloužit k odměňování pedagogů za práci navíc, nikoliv, jak se prý děje, k dorovnávání tarifních platů mladých učitelů s cílem udržet je na školách.

Kabinet se zavázal zvednout průměrný plat pedagogů do roku 2021 na 150 procent jejich výše pro rok 2017, tedy asi na 46 tisíc korun.

Pro letošní rok vláda schválila zvýšení učitelských platů o deset procent v základu tarifu od letošního ledna, dalších pět procent mohou ředitelé přidat v rámci pohyblivé složky. Průměrný hrubý plat učitele na druhém stupni základní školy byl v druhé polovině loňského roku 34 437 korun.

Školské odbory chtějí, aby do roku 2021 platy pedagogických pracovníků dosáhly na 130 procent průměrné hrubé mzdy v ČR, což by bylo okolo průměru 49 tisíc korun hrubého.