Babiše čeká mimořádně náročný podzim

Premiér Andrej Babiš v Lánech

Premiér Andrej Babiš v Lánech Zdroj: ČTK

Protivládní demonstrace
Protivládní demonstrace
Protivládní demonstrace
Protivládní demonstrace
Protivládní demonstrace
42
Fotogalerie

Andreje Babiše čeká náročný podzim. Důvod? Sílící protivládní demonstrace, blížící se třicáté výročí listopadu 1989 a politická rizika plynoucí z evropských auditů řešících premiérův střet zájmů. I lidé z hnutí ANO hovoří o tom, že by bylo vhodnější, kdyby se předseda vlády stáhl do ústraní a v čele vlády se nechal vystřídat buď ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem, nebo šéfkou státní pokladny Alenou Schillerovou (ANO).

„Babiš ale toto řešení zatím odmítá. Je přesvědčený, že k jeho odchodu z vlády není důvod,“ říká zdroj z hnutí ANO, který si přál zůstat v anonymitě. Lídr hnutí to potvrzuje i v rozhovorech, které poskytl v posledním týdnu médiím. „Ani na vteřinu mě nenapadlo, že bych podal demisi. Demonstranti ji chtějí proto, že uvěřili lžím, které o mně léta kolují,“ tvrdí Babiš.

Spolek Milion chvilek pro demokracii, který demonstrace proti kabinetu organizuje, potvrdil, že na listopadové výročí chystá velké akce. „K 17. listopadu shromáždění chystáme a lze právem očekávat, že budou největší,“ uvedl předseda spolku Mikuláš Minář s tím, že bližší informace chce oznámit během akce na Letenské pláni v neděli 23. června. Během července a srpna by podle Minářových slov měla aktivita demonstrantů polevit. „Akce během prázdnin neplánujeme, ovšem bude-li to vzhledem k akutní politické hrozbě nezbytné, nevylučujeme je,“ dodal.

Z přehledu pražského magistrátu o oznámených shromážděních vyplývá, že Václavské náměstí a průvod z Albertova na Národní třídu jsou už na 17. listopad zamluvené spolkem Díky, že můžem! „S Milionem chvilek o sobě víme, ale dosud nic nekoordinujeme,“ uvedl mluvčí organizace Martin Pikous.

Politolog Stanislav Balík souhlasí, že letošní podzim může být pro premiéra horký. I proto, že Evropská komise má po zapracování připomínek českých úřadů poslat zhruba v listopadu finální verze obou auditů, které se zabývají především dotacemi vyplacenými firmám z Agrofertu. Podle předběžných zpráv z Bruselu je Babiš přes dva roky ve střetu zájmů, ačkoli svůj holding převedl do svěřenských fondů.

„Dá se očekávat rozbouřený podzim. Třicáté výročí listopadu bude zřejmě ohromným emocionálním vzepětím,“ míní Balík. Podpora ANO podle něj ale stojí a padá s jeho předsedou. „Jakákoli změna v tomto směru je pro hnutí riskantní,“ podotkl.

Babišovy kritiky by mohlo mobilizovat i očekávané rozhodnutí státního zástupce dozorujícího kauzu Čapí hnízdo, zda poslat Babiše a jeho rodinné příslušníky před soud. Policie je navrhla obžalovat už v polovině dubna.

Den poté oznámil rezignaci ministr spravedlnosti Jan Kněžínek, místo něhož Babiš dosadil poradkyni Hradu Marii Benešovou. Právě tato výměna podnítila Milion chvilek k sérii veřejných vystoupení.

Ta dosud vyvrcholila začátkem června na Václavském náměstí jednou z největších demonstrací od roku 1989. Dalším vrcholem má být zmíněná akce na Letné.

Prohlédněte si průběh protivládních protestů: