Babišova vláda rozhodne, nakolik změkčí EET

Štáb hnutí ANO

Štáb hnutí ANO Zdroj: reuters

Andrej Babiš se svými spolustraníky na tiskové konferenci k vítězství ve volbách.
Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí ANO.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš.
5
Fotogalerie

Členové příštího kabinetu se neshodují, kterým živnostníkům elektronickou evidenci odpustit. Další změny prosazuje Senát a také ODS a lidovci.

Úlevy či vyjmutí z elektronické evidence tržeb pro malé podnikatele, sociální ústavy, nemocnice či soukromé ambulance budou jedním z prvních bodů agendy jednobarevného kabinetu Andreje Babiše (ANO), který dnes jmenuje prezident Miloš Zeman. I kdyby se však změkčením zákona hlavně pro živnostníky kabinet zabýval už příští pondělí, není jisté, zda se změnu podaří do spuštění třetí vlny EET na začátku března prosadit v parlamentu.

„Přijdeme s návrhem, který jsme připravili už před volbami,“ řekl Babiš v narážce na výjimku pro živnostníky s obratem do půl milionu korun ročně. Příští ministryně financí Alena Schillerová se však přiklání jen k čtvrtmilionovému limitu. „Do vyššího by spadlo obrovské množství poplatníků,“ uvedla.

Naopak Senát by povinnost evidovat tržby zrušil všem osobám samostatně výdělečně činným, jejichž roční obrat nepřesáhne 750 tisíc korun. Šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček namítá, že z EET by pak vypadla až třetina všech povinných subjektů.

Horní komora parlamentu by z normy vyňala také sociální ústavy, nemocnice a část ambulancí. Počítá s tím novela, kterou dostali k posouzení vláda a poslanci. Ti by se podle senátorů měli předlohou zabývat ve zrychleném čtení, aby byla přijata včas.

Další úpravy navrhují jednotlivé strany. ODS prosazuje výjimku pro všechny, kteří neplatí DPH − tedy pro malé firmy s příjmy pod milion korun ročně. Hnutí SPD, komunisté a lidovci se kloní k půlmilionové hranici. KDU- -ČSL by navíc zbývající dvě vlny pro stánkové prodejce, advokáty, lékaře či řemeslníky zrušila.

Podle Ivo Hucla, zástupce signatářů petice za zrušení elektronických účtenek, dopadá opatření hlavně na venkov. „Bude mít dlouhodobé kulturní, sociální, emancipační důsledky. Ne vše, co nelze vyjádřit penězi, je bezcenné. Své ordinace budou zavírat starší obvodní lékaři, EET podnikatelské prostředí nenarovnává,“ míní. Nyní je do systému zapojeno přes 160 tisíc restauratérů, hoteliérů a obchodníků. Po spuštění poslední vlny na začátku příštího června by mělo podle ministerstva financí evidovat tržby dalších 300 tisíc podnikatelů.

Kromě vlády a zákonodárců může podobu EET ovlivnit ještě Ústavní soud. Do konce týdne má rozhodnout, jestli je v souladu s ústavou, či nikoli.