Banky v Česku začaly stahovat peníze z trhu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Ceska narodni banka

Nařízení Evropského bankovního úřadu, že banky musejí do poloviny příštího roku sehnat 115 miliard eur kapitálu, už nese smutné ovoce i v Česku. Podle informací deníku E15 několik poboček zahraničních bank vycouvalo z domlouvané účasti na velkých úvěrech. Tento vývoj povede k tomu, že úvěry pro podnikatele a možná i domácnosti zdraží, v extrémním případě se ztíží přístup podniků k úvěrům, což negativně dopadne na ekonomiku.

Z velkých korporátních úvěrů se takto stáhla například česká pobočka britské HSBC a RBS, nizozemské ING a rakouské Raiffeisenbank. „Mateřské banky daly tvrdý limit na to, kolik můžeme půjčovat. Zatímco před třemi měsíci jsme mohli financovat jakýkoli nový projekt, který rizikově dobře vyšel, dnes už to není možné. Pokud bychom šli do nového úvěrování, musíme se zbavit nějakých stávajících úvěrů,“ uvedl zdroj z bankovních kruhů.

Za omezováním úvěrů stojí nařízení zvýšit kapitál bank. Peněžní ústavy v celé Evropě si proto budou při úvěrování velmi vybírat. Banky původně měly splňovat devítiprocentní podíl vlastního kapitálu až v roce 2018, evropští regulátoři však v říjnu rozhodli, že to musí být již v polovině roku 2012. Banky tak mají jen několik měsíců na to, aby snížily svá rizikově vážená aktiva. To mohou udělat dvěma způsoby – buď rozprodají svá úvěrová portfolia, nebo omezí úvěrování. Podle interních odhadů bankéřů takto zmizí z evropského bankovního trhu dva biliony eur.

„Na tento vývoj musíme reagovat i my. Drtivou většinu z požadovaného snížení rizikově vážených aktiv pokryjeme, aniž se dotkne našich klientů. Využijeme určitých úprav v našem interním oceňování, možností je i prodej některých aktiv,“ vysvětluje Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank.

„Aniž bychom měli jakékoli finanční či kapitálové nedostatky, budeme v některých případech nuceni si více vybírat, komu úvěr v příštím roce poskytneme a komu ne. Nechceme plošně přestat úvěrovat, ale budeme si více vybírat, a to jak v retailu, tak i u firemních úvěrů,“ dodal Kofroň.

Mluvčí HSBC Petr Plocek ústup z trhu nepotvrdil. „Nadále poskytujeme úvěrové financování všem klientům, kteří splní kritéria kreditní analýzy. V tomto ohledu bude banka pokračovat i do budoucna,“ řekl. Omezovat půjčky hodlá většina velkých evropských bank. Například Société Générale se chce zbavit deseti procent rizikově vážených aktiv, KBC šesti procent. Českých dcer se to prý netýká.

„Komerční banka má dostatečnou rezervu kapitálu i likvidity, aby mohla pokračovat v rozvoji svých aktivit včetně financování klientů. Předpokládáme, že úvěrové portfolio KB v roce 2012 nadále poroste, omezujícím faktorem by se mohla stát slabší poptávka klientů po úvěrech, pokud by došlo k výraznému zhoršení makroekonomického prostředí,“ říká mluvčí KB Monika Klucová.

„Kapitálová i likviditní pozice ČSOB je silná. Obchodní aktivity jsou stále na vzestupu, přičemž úvěry rostou rychleji než depozita,“ uvedla mluvčí ČSOB Pavla Hávová.