Bárta se dovolává imunity, podal stížnost k Nejvyššímu soudu

Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: ctk

Poslanec Vít Bárta (VV), kterému v dubnu soud v kauze s úplatky ve straně Věcí veřejných uložil za uplácení podmíněný trest, podal stížnost k Nejvyššímu soudu. Rozsudek podle něj padl za jednání ve sněmovně, kde má imunitu, informovala dnes Česká televize. Verdikt Obvodního soudu pro Prahu 5, který současně uložil za podvod tříleté vězení a zákaz výkonu poslanecké činnosti Jaroslavu Škárkovi, má přezkoumávat i odvolací senát.

„Podal jsem návrh na vynětí z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, a to jako reakci na rozsudek Obvodního soudu v Praze 5, který mne odsoudil v rozporu s podanou obžalobou za jednání, kterého jsem se měl dopustit, jako poslanec na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR,“ uvedl Bárta.

Bárta si stěžuje na verdikt soudce Jana Šotta, který v rozsudku zmínil, že Bárta předáním obálek jen dokončil nabídku, kterou dal poslancům na jednání klubu. Pokud by se prokázalo, že tak učinil na půdě Poslanecké sněmovny, vztahovala by se na jeho jednání poslanecká imunita.

Senát Nejvyššího soudu teď bude zkoumat, za jakých podmínek a kde byla ta věta řečena, za jakých podmínek oba dva poslanci dostali peníze,“ vysvětlil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Bárta tak využívá možnosti trestního řádu, podle níž jedině Nejvyšší soud rozhoduje v pochybnostech o tom, zda někdo má imunitu anebo v jakém ji má rozsahu, dodala mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková.

Nejvyšší soud teď podle ČT vlastně rozhoduje o tom, jestli Bárta stráví další chvíle v soudní síni jako obžalovaný, nebo jeho židle vedle Jaroslava Škárky zůstane prázdná. „Pokud Nejvyšší soud návrhu poslance Bárty vyhoví, potom odvolací řízení už se bude odehrávat bez něj. Pokud nevyhoví, tak se bude odehrávat normální odvolací řízení,“ dodal Knötig.

Nejvyšší soud má návrh na stole od začátku srpna. Jestli bude odvolací řízení u Městského soudu v Praze pokračovat s Vítem Bártou nebo bez něj, by mělo být jasné během několika týdnů.