Bém: Ze strany Hudečka jde v projektu Blanka pouze o hysterický křik

Pavel Bém

Pavel Bém Zdroj: 7 Petr Topic

Černá, nebo legální stavba? Dění okolo miliardového pražského tunelového komplexu Blanka nabírá na obrátkách. Podle exprimátora Pavla Béma (ODS) si snaží současný primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) zachránit svůj krk. O kontraktu na tunelový komplex mezi Prahou a společností Metrostav, která Blanku staví, podle Béma rozhodla městská rada i zastupitelstvo. A je tedy platný. Bém tak reagoval na Hudečekovo tvrzení, že smlouva neplatí.

„O kontraktu na Blanku samozřejmě rozhodovala rada i pražské zastupitelstvo, a tuším jednohlasně. Těžko si ovšem lze představit, že by zastupitelstvo mělo schvalovat dvousetstránkové smlouvy a další stovky z nich vyplývajících smluv,“ sdělil serveru E15.cz Pavel Bém. Úkol zastupitelstva je podle Béma rozhodnout o zakázce, vítězi, ceně a způsobu jejího financování.

V archivu usnesení pražských radních je skutečně k nalezení například materiál z 26. září 2006, kterým rada schválila vítěze soutěže na výstavbu tunelového komplexu, nebo usnesení rady z 10. dubna 2007, ve kterém rozhodla o přidělení zakázky Metrostavu. Město si nyní podle Hudečka nechá vypracovat právní stanovisko k závěru kontrolního odboru. To má závěry odboru potvrdit, či vyvrátit. Z něj pak vyvodí další kroky včetně možných trestních oznámení.

„Kdyby měla být platná šílená Hudečkova konstrukce o platnosti/neplatnosti smluv, pak by v české republice neplatily vůbec žádné nájemní smlouvy, podnájemní smlouvy, smlouvy o prodeji či koupi majetku,“ dodal Bém.

Plán tunelového komplexu Blanka

Mapa tunelu BlankaMapa tunelu Blanka

Primátor se podle Béma snaží nynějším jednáním zastřít vlastní nekompetentnost, nezodpovědnost a „diletantství“. Dodal, že o Blance ze zákona rozhodovaly i orgány vlády a státu, nikoliv pouze obce či kraje. „Na smluvních dokumentech pracují desítky právníků. Kontrakt sám, tím spíše smluvní dokumentace, se řídí metodikami žlutého či červeného FIDICu (EU/EC),“ sdělil Bém.

Praha neplatí firmě Metrostav

Hlavní město ve středu oznámilo, že celá smlouva mezi Prahou a Metrostavem na stavbu Blanky je od začátku neplatná, a chce se proto obrátit na rozhodčí soud. „Město bez legitimního důvodu vyplatilo desítky miliard korun a v tomto protiprávním jednání nemůže pokračovat,“ uvedl Hudeček s odvoláním na zprávu kontrolního odboru magistrátu. Praha přitom dosud za stavbu zaplatila už 25 miliard korun. Za situaci podle primátora patrně nese odpovědnost někdejší vedení Prahy z éry exprimátora Pavla Béma. Platnost smlouvy podle některých politiků má zpochybňovat skutečnost, že některé dodatky podepisovali místo politiků tehdy velmi mocní magistrátní úředníci jako šéf investic Jiří Toman.

Postup Hudečka zkritizovala i bývalá pražská radní za ODS Aleksandra Udženija. „Zastavení stavby Blanky přinese vícenáklady pro Prahu v miliardách – komu to asi zase vyhovuje? Tohle všechno nikdy nechtěl dopustit exprimátor Bohuslav Svoboda – není to také jeden z důvodů, proč byl TOPkou a ČSSD odvolán?,“ píše Udženija na svém facebookovém profilu.

Stejným způsobem by například podle bývalého náměstka primátora Petra Hulinského (ČSSD) bylo neplatných mnoho dalších smluv v Praze. Hulinský ČTK řekl, že zatím neví, co je napsáno v kontrolním protokolu, z kterého vedení města vychází. „Neumím si ale představit, že by všechny smlouvy od roku 1992 do 2013, které byly úředníky hlavního města podepsány, byly neplatné,“ poznamenal.

Proti současnému vedení města se postavilo i vedení klubu zastupitelů ODS. „ODS prohlašuje, že výstavba tunelového komplexu Blanka byla řádně schválena tehdejším vedením města a opakovaně projednávána v průběhu koalice TOP 09 a ODS v radě hlavního města,“ napsal v prohlášení předseda klubu a tehdejší náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS).

„Zástupci vedení města za TOP 09 v čele s primátorem Hudečkem se tímto způsobem snaží zbavit jen zodpovědnosti za neřízení této stavby a nerozhodování o změnách potřebných k dokončení stavby,“ dodal s tím, že Praze kvůli tomu hrozí stamilionové škody. ODS proto požaduje svolání mimořádného jednání zastupitelstva hlavního města.

Firma Metrostav chce stavbu tunelu od 7. prosince přerušit kvůli tomu, že jí Praha dluží už více než 2,1 miliardy korun. Její zakonzervování by údajně vyšlo na 1,6 miliardy korun.