Benešovy dekrety i sKarty: kampaň vyvrcholila poslední debatou

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg Zdroj: ctk

Prezidentští kandidáti Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg se dnes večer střetli při posledním televizním duelu před druhým kolem voleb hlavy státu. Na začátku diskuse mluvili o tom, jak by chtěli sjednotit českou společnost, kterou rozdělila předvolební kampaň. Věnovali se znovu i otázce Benešových dekretů.

Na počátku debaty dostal jako první dnes slovo Zeman. Po svém zvolení by ke sjednocení kampaní rozdělené společnosti do bankovní rady jmenoval ekonoma Jana Švejnara, který podpořil ve volbě Schwarzenberga. Pozval by také představitele parlamentních stran na Hrad a zahájil jejich diskusi, protože nyní je mezi opozicí a koalicí podle něj příkop. Vyrazil by také do krajů, kde by diskutoval s tamními osobnostmi bez ohledu na to, koho volily.

Schwarzenberg by ve svém prvním prezidentském projevu „celý český lid“ ujistil, že nebude brát ohled na názor či stranické rozdíly a byl by prezidentem všech. Také on by chtěl zahájit diskusi mezi politickými stranami a pozval jejich lídry na Hrad.

Schwarzenberg: Téma Benešových dekretů je pokus uměle vyvolávat paniku

Opět se dostalo na téma Benešových dekretů. Podle Schwarzenberga z nich Zeman vytvořil umělé předvolební téma. Přesto k nim Schwarzenberg poznamenal, že tehdy se podle něj dívala společnost na odsun jako na normální krok, dnes se záležitost posuzuje jinak. „Vysídlení velké části českého obyvatelstva naše sláva není,“ řekl šéf vládní TOP 09 v debatě.

Minulý týden prohlásil, že poválečný odsun by dnes byl odsouzen jako porušení lidských práv a tehdejší vláda prezidenta Beneše by se ocitla před soudem v Haagu. Řekl také, že nelze dekrety zrušit a dějiny vrátit zpět. Dnes ale uvedl, že majetek v pohraničí je každopádně v bezpečí. „Říkal jste, co jsem nikdy neříkal, vědomě jste chtěl znejistit české obyvatelstvo v pohraničí,“ řekl svému protikandidátovi Schwarzenberg.

Podle Zemana Schwarzenberg s dekrety „ujel“, potěšil svými výroky některé kruhy v Rakousku a Německu a zhoršil prý také vztahy se Slovenskem. Před pár dny citoval mluvčího sudetských Němců Bernda Posselta. Ten České televizi ale sdělil, že se k situaci vůbec nevyjádřil.

Miloš Zeman a Karel SchwarzenbergMiloš Zeman a Karel Schwarzenberg|ctk

Zeman: Schwarzenberg se nemůže tvářit, že nepatří k Nečasově vládě

Zeman také připomněl, že se Schwarzenberg účastnil posledních dvou vlád. V rámci té Nečasovy vlády je podle něj přímo zodpovědný i za některé kontroverzní projekty - třeba sKarty. Schwarzenberg uznal, že mohlo dojít k některým chybám, ale trvá na tom, že obecně bylo nutné v sociální oblasti přistoupit k reformám.

Oba kandidáti se shodli na tom, že by bylo dobré zpřísnit pravidla pro pozměňující návrhy při schvalování nových zákonů. To, že změny může navrhnout i jediný poslanec, vede podle nich k rozmělňování účelu zákonů a dává prostor ke korupci.