Berní úřady vystupňovaly kontroly odpočtů DPH

ilustrační foto, Finanční úřad

ilustrační foto, Finanční úřad Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Třetinový nárůst daňových kontrol Finanční správy v loňském roce přinesl do domácího byznysu nový problém. Podle zdrojů deníku E15 z řad poradců roste počet firem, kterým finanční úřady pod záminkou pokusu o daňový únik zadržují odpočty. Firmy tak riskují problémy s hotovostí, jelikož daňové právo nenařizuje, jak dlouho mohou peníze na účtech státu zůstat.

„Žádná pevná lhůta pro vrácení daně v zákoně neexistuje,“ uvádí Helena Navrátilová z poradenské firmy Kocián, Šolc a Balaštík. Jediným nástrojem, jak se peněz domoci dříve, je podle ní urychlení samotného daňového řízení podáváním stížností. „Víme o případech, kdy finanční úřad ještě nevrátil DPH nárokované společností už na podzim loňského roku, přičemž jde o částky v desítkách milionů,“ uvádí expert PwC Martin Diviš.

Bezmála dvousetmilionový nárok už od loňského roku po státu požaduje domácí obchodník s drahými kovy AMPM. „Po více než rok trvající a dosud neuzavřené kontrole nám finanční úřad neprokázal žádná daňová pochybení, přesto nám zadržuje odpočty za více než 176 milionů, což je pro nás likvidační,“ uvádí šéf AMPM Petr Maur. Firmu šetří Specializovaný finanční úřad už od února loňského roku, ta přitom musela kvůli zadržovaným penězům podstatně omezit činnost a propustit většinu zaměstnanců.

Víme o případech, kdy finanční úřad ještě nevrátil DPH nárokované společností už na podzim loňského roku, přičemž jde o částky v desítkách milionů

„Jsme toho názoru, že finanční úřad v případě AMPM nezohlednil, jakou újmu firmě způsobuje, a nepřizpůsobil tomu rozsah a způsob daňových kontrol, a porušil tak test přiměřenosti kontrol. Ty proto považujeme za nezákonné,“ uvádí právní zástupce firmy AMPM, Tomáš Babáček z kanceláře Ambruz & Dark Deloitte Legal. „Ke konkrétním daňovým subjektům se z důvodu zákonné povinnosti mlčenlivosti nemůžeme vyjadřovat,“ uvedla k případu Petra Petlachová z Finanční správy.

Firma není podle poradců ve svém problému sama. „V současné době máme klienty, u kterých probíhá daňové řízení a je zadržována DPH po dobu delší než jeden rok,“ dodává Hadrabová. Podle poradců firmy nemají ve většině případů tendenci svou zkušenost medializovat, a to s odkazem na větší naději v rychlé vyřízení nároku. „V poslední době jsme se nesetkali u žádného z klientů s tím, že by byl odpočet DPH zadržen oprávněně,“ zdůraznila advokátka Monika Novotná z kanceláře Roedl & Partner.