Bílek končí v čele GIBS. Rozumné rozhodnutí, podotkl Sobotka

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivan Bílek

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivan Bílek Zdroj: ctk

Ivan Bílek končí v čele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Muž, na něhož se v poslední době snesla tvrdá kritika kvůli takzvané olomoucké kauze, požádal o propuštění ze služebního poměru k poslednímu listopadu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) žádosti vyhověl. Pro odchod Bílka se dnes vyslovil ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš a dříve také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Jednapadesátiletý Bílek stál v čele inspekce od jejího vzniku v roce 2012.

„Ředitel GIBS Bílek dnes požádal o propuštění ze služebního poměru. Vzhledem k poškozené pověsti GIBS je to slušné a rozumné rozhodnutí,“ napsal na Twitteru premiér. „Já jsem to dnešní rozhodnutí pana Bílka uvítal právě proto, že to umožňuje GIBS, aby se soustředila na odstraňování těch nedostatků, které v posledním období byly identifikovány, a současně to umožňuje, aby eventuálně GIBS obnovila svoji pověst,“ řekl po jednání koaliční rady.

Chovanec podle serveru Aktuálně.cz Bílkovo rozhodnutí označil za správné. „Teď je třeba, aby tato důležitá instituce rychle získala důvěryhodné a zkušené vedení. Jen tak se prokáže, zdali je opravdu v současném rámci schopná efektivně pracovat. Obávám se ale, že problém je hlubší a jeden odchod moc neřeší,“ řekl serveru.

Policejní prezident Tomáš Tuhý nechtěl Bílkův odchod z funkce komentovat, podle jeho mluvčí má o situaci zatím informace jen z médií a případné své vyjádření by považoval za předčasné.

Policejní akce nazvaná Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky v Olomouckém kraji. Vyšetřuje ji Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), takovým případům by se přitom měla věnovat právě GIBS.

V kauze čelí obvinění olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), šéf odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj, náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý, který je blízkým přítelem exministra vnitra Ivana Langra.

Případ související s lidmi z nynější olomoucké kauzy vyšetřovala GIBS před třemi lety na základě anonymu. Vazby se měly podle tehdejších informací ČTK promítnout i do ovlivňování vyšetřování hospodářských kauz, které souvisely s podnikáním Kyselého na olomouckém realitním trhu. GIBS nakonec případ odložila.

Inspekce také provádí zkoušku spolehlivosti vůči protiprávnímu jednání uvedených příslušníků a zaměstnanců

GIBS vznikla k 1. lednu 2012 zákonem o inspekci, Bílek se stal prvním a dosud jediným šéfem. Hlavním úkolem inspekce je vyhledávat, odhalovat a vyšetřovat skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin, jehož pachatelem je příslušník policie a podobných ozbrojených složek.

Inspekce také provádí zkoušku spolehlivosti vůči protiprávnímu jednání uvedených příslušníků a zaměstnanců. Navrhuje proti takové činnosti opatření a vydává metodická doporučení pro činnost jednotlivých bezpečnostních sborů.

Inspekci kontroluje stálá parlamentní komise. Letos v říjnu se na semináři v Senátu někteří zákonodárci shodli s Bílkem, že GIBS není pod dostatečnou kontrolou. Debatovali o změně zákona, který by například nařídil stálou komisi odborníků pro kontrolu inspekce.

Ředitele inspekce jmenuje a odvolává podle zákona premiér na návrh vlády a po projednání v poslaneckém bezpečnostním výboru. Šéf GIBS se ve své funkci zodpovídá předsedovi vlády.

GIBS byla zřízena k lednu 2012, od vzniku ji vede Ivan Bílek
Vizitka Ivana Bílka (51), který rezignoval na funkci ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), a základní informace o inspekci:
Ivan Bílek
Datum narození: 28. listopadu 1963
Vzdělání: Policejní akademie ČR, Fakulta ekonomicko-správní Univerzity Pardubice
Dosavadní funkce: ředitel GIBS (od června 2012), předtím prozatímní ředitel GIBS (leden až červen 2012)
Kariéra: u policie působil v různých funkcích přes 30 let, pracoval ve službě pořádkové policie či na obvodním oddělení, a to v řadové i řídící funkci (působil v Jičíně, Kopidlně a Trutnově); v letech 1995 až 2007 byl ředitelem okresního policejního ředitelství v Trutnově, poté čtyři roky pracoval jako náměstek policejního prezidenta pro vnější službu (dříve označované i jako náměstek pro uniformovanou policii); od března 2011 do nástupu do čela GIBS pracoval jako vrchní rada odboru vzdělávání policejního prezidia
Ostatní:
Bílek a jím vedená GIBS se stali terčem ostré kritiky ze strany politiků v polovině října po vypuknutí takzvané olomoucké kauzy. Inspekce totiž už případ, v němž jsou obviněni čtyři lidé včetně dvou vysoce postavených policistů, dříve vyšetřovala a nyní tak čelí kritice, že ho nedotáhla do konce. Během uplynulých týdnů Bílka k rezignaci vyzval vedle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) například ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nebo ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.
Do funkce náměstka policejního šéfa Bílka v roce 2007 jmenoval po svém nástupu do čela policejního prezidia Oldřich Martinů v rámci širší obměny policejního vedení. Na náměstkovskou funkci rezignoval po zvolení Petra Lessyho policejním prezidentem.
Sám přitom byl jedním z uchazečů o místo policejního prezidenta, uvolněné v prosinci 2010 po odchodu Oldřicha Martinů, Bílkova kandidatura se tehdy nelíbila vládní straně Věci veřejné, podle níž byl příliš spojený s ODS a někdejším ministrem vnitra Ivanem Langerem
Mezi roky 1985 a 1989 byl členem Komunistické strany Československa, v letech 1986 až 1990 byl také poslancem městského národního výboru v Kopidlně.
Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS)
GIBS vznikla k 1. lednu 2012 zákonem o Generální inspekci bezpečnostních sborů.
Sněmovna přijala vládní návrh zákona o vzniku GIBS v roce 2011 hlasy koalice ODS, TOP 09 a Starostů a Věcí veřejných. Poslanci ČSSD se hlasování vesměs zdrželi, někteří byli proti stejně jako komunisté. Návrh zákona schválila na jaře 2009 vláda Mirka Topolánka (ODS), ministrem vnitra v té době byl Ivan Langer (ODS), a znovu jej schválila v červenci 2011 vláda Petra Nečase (ODS), vnitro tehdy vedl nestraník Jan Kubice.
Hlavním předmětem činnosti je vyhledávat, odhalovat a vyšetřovat skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin, jehož pachatelem je příslušník Policie České republiky, celník, příslušník Vězeňské služby, příslušník inspekce anebo zaměstnanci těchto útvarů. Inspekce také provádí zkoušku spolehlivosti vůči protiprávnímu jednání uvedených příslušníků a zaměstnanců. Navrhuje proti takové činnosti opatření a vydává metodická doporučení pro činnost jednotlivých bezpečnostních sborů.
GIBS je samostatným bezpečnostním sborem, samostatná je i ekonomicky - má vlastní rozpočtovou kapitolu. V prvním roce fungování měla GIBS rozpočet téměř 322 milionů korun. Loni rozpočet klesl na 277 milionů korun, což způsobil zejména pokles investičních výdajů. Pro letošek má GIBS rozpočet asi 268 milionů korun.
V roce 2014 měla GIBS 236 příslušníků a 46 občanských zaměstnanců.
GIBS je kontrolovaná stálou parlamentní komisí. Letos 7. října se na semináři v Senátu někteří zákonodárci shodli s ředitelem inspekce Ivanem Bílkem, že GIBS není pod dostatečnou kontrolou. Debatovali o změně zákona, který by například nařídil stálou komisi odborníků pro kontrolu inspekce.