BIS: Lobbisté ovlivňovali zakázky státních firem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Podnikatelské a lobbistické skupiny i v loni ovlivňovaly veřejné zakázky, personální obsazení a strategická rozhodnutí významných společností se státní účastí. Tvrdí to to Bezpečnostní informační služba (BIS) ve své výroční zprávě. Podle tajné služby šlo například o ČSA, Českou poštu, České dráhy a ČD Cargo. Také státní podnik Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) postupoval při zadávání tendrů netransparentně, zakázku firmy Lesy ČR se zase snažily ovlivnit lesnické společnosti.

Podnikatelé a lobbisté podle BIS využívali k prosazení svých zájmů ve firmách se státní účastí lidi, kteří mají úzké vazby na jejich vedení. „Některé prodeje majetku společností vzbuzovaly značné pochybnosti o jejich transparentnosti a výhodnosti pro stát. Management rovněž záměrně informoval kontrolní orgány společností neúplně nebo zkresleně,“ uvedla kontrarozvědka. Některé finanční instituce, například Česká exportní banka, pak podle ní postupovaly nestandardně a financovaly rizikové projekty.

„Vláda reaguje celou řadou opatření, včetně některých, která jsou v protikorupční strategii,“ řekla Peake na tiskové konferenci po jednání vlády. Připomněla, že vláda v červenci schválila změny ve způsobu jmenování zástupců států a územněsprávních celků do správních a dozorčích rad státních a polostátních firem. „Samozřejmě, že na to stoprocentně reagovat nejde,“ poznamenala.

Například Česká pošta se proti tvrzení, že u ní docházelo k ovlivňování zakázek, brání. „Že se různé skupiny snaží prokazatelně ovlivňovat kdekterý podnik ještě neznamená, že se jim to na České poště daří,“ uvedl mluvčí České pošty Ivo Mravinac. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) pak bude ke zprávě žádat upřesnění například v případě možných tlaků okolo Aeroholdingu. „Vím, že s panem premiérem jsme se věnovali obsazení dozorčí rady velmi pečlivě. Těžko si tam u jakéhokoliv jména dovedu představit vliv té či oné podnikatelské skupiny,“ řekl.

Čtěte také:

BIS: Ruské zpravodajské služby zvyšují na území Česka aktivitu

Tajné služby budou mít přístup k bankovnímu tajemství

Státní společnosti se zase podle BIS dohadovaly s uchazeči o veřejné zakázky na společném postupu. Například SŽDC například vyhlašovala tendry zdánlivě transparentně, ale její představitelé s vybranými kandidáty individuálně předjednali podmínky soutěže, nebo jim dávali interní informace. Machinacím pak nezabránily ani elektronická aukce.

Formální charakter měla také některá výběrová řízení v oblasti energetiky, protože podle tajné služby bylo o vítězi rozhodnuto ještě před jejich vyhlášením. Podniky jako ČEZ a jeho dceřiná společnost Škoda Praha Invest pak podle kontrarozvědky obcházely zákon o veřejných zakázkách tím, že tendry zadávaly prostřednictvím dceřiné společnosti sektorového zadavatele. Energetické firmy ČEZ nebo Czech Coal se pak přes své kontakty ve státní správě snažily ovlivňovat legislativu.

Na přílišný vliv lobbistů na státní firmy BIS neupozorňuje poprvé - podobná varování obsahovaly i předchozí zprávy.