Bohumil Pečinka: ČSSD si způsobila vzpouru na vsi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta Lubos Wisniewski

Kdyby někdo před pár měsíci řekl, že něco jako školská inkluze nebo diskuze o matematice se stanou horkými politickými tématy, zřejmě bychom se mu vysmáli. Ale staly se. Spouštěčem všeho byla novela školského zákona, která přes vládní i opoziční kritiku prošla parlamentem, ale před pár dny ji vetoval prezident. Takže všechny vášně budou jen pokropeny živou vodou.

Školský zákon se dostal do rukou ideologicky vyhraněné skupiny v ČSSD reprezentované jmény jako Dienstbier, Marksová či Valachová. Jde o novodobé pokrokáře kopírující politicky korektní agendu evropských levicových kruhů, často v její stodesetiprocentní podobě. Když jde o různá protikuřácká, protialkoholická či prootcovská opatření, bývá to v českém prostředí vesměs terčem vtípků. Tady šlo o víc – školský zákon znejistil a rozhořčil početné vrstvy učitelů a pedagogických pracovníků volících sociální demokracii, takže to vyvolalo malou vzpouru na vsi.

Důvodem nespokojenosti byl špatně skrývaný útok na speciální školství v České republice, které patří k nejlepším v Evropě. Na praktický život se tu připravují děti s různým stupněm mentálních a jiných problémů, což dává výuce odlišný ráz. Nicméně evropská progresivistická levice, která po celém světě šíří antidiskriminační agendu, zvedla ideologický prapor inkluze, tedy začleňování žáků do jednotného školství. Pokrokáři z ČSSD tento program převzali a navíc doplnili sérií rozhodnutí a doporučení, která mohou znamenat postupnou likvidaci speciálního školství.

Negativní odezva

Nejen ve školství, ale i mezi členy ČSSD v regionech to zvedlo negativní odezvu. Podle nich plošně zaváděné opatření může zhoršit současnou úroveň výuky. Zároveň argumentovali tím, že k podobnému kroku chybí školám kapacity. Předmětem kritiky bylo také to, že investiční akce jsou jednostranně nasměrovány na věci spojené s inkluzí.

Nebylo týdne, kdy by lidé z regionů nevarovali vedení ČSSD, že mezi tradičními voliči vzrůstá nespokojenost. Na oheň debaty navíc přiložil deník Blesk, který z inkluze udělal téma, o němž se diskutuje i v hospodách. Podobně se mluvilo o zákonem deklarovaném právu rodičů dávat dítě do mateřských škol už od dvou let, což podstatně mění ráz péče o děti v tomto typu zařízení. Tím proti sobě ČSSD pro změnu poštvala své starosty, do jejichž gesce školky patří. Do toho vstoupila debata o jednotné maturitní zkoušce z matematiky nezohledňující různé typy středních škol kromě uměleckých.

Senátoři ČSSD si byli vědomi problémů, které jim školský zákon u jejich voličů přináší, a proto na výborech přišli se sérií změn. V předvečer hlasování však premiér Sobotka senátory pod nátlakem přiměl k hlasování pro původní verzi. Ukazuje to jediné: vládní pokrokáři nebojují ani tak s opozicí jako s vlastní členskou a voličskou základnou. Prezident Zeman svým vetem tuhle debatu jen oživí.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex