Bohumínské usnesení ČSSD nezměnila - do vlády s komunisty nepůjde

Sjezd ČSSD

Sjezd ČSSD Zdroj: ctk

ČSSD na sjezdu odmítla návrh na zrušení takzvaného bohumínského usnesení, které straně zapovídá spolupráci s komunisty na vládní úrovni. Pro hlasovalo jen devět delegátů sjezdu. Proti byla "jasná optická většina" v sále. Sociální demokraté tak nadále nebudou moci v případě úspěchu ve sněmovních volbách uzavřít koalici s KSČM. Předseda KSČM Vojtěch Filip míní, že pro jeho stranu je to výzva, aby se stala vedoucí silou na levici.

Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka však již dříve připustil, že kdyby se sociální demokracii v příštích volbách podařilo zvítězit s výrazným náskokem, je pro ni přijatelná varianta menšinové vlády s podporou komunistů.

Před hlasováním Sobotka vyzval delegáty, aby návrh na zrušení bohumínského usnesení odmítli. Není podle něj důvod, aby se ČSSD spoluprací s komunisty obracela příliš hluboko do minulosti. Odmítnout návrh na zrušení usnesení doporučilo i širší stranické vedení.

„Jestli to tak chtějí, tak pro mě to znamená jediné, že to budou levicová slova a pravicová spojení. Občané si musí uvědomit, že sociální demokracie bude něco říkat, ale při řešení těch praktických kroků se neobrátí nalevo, ale napravo,“ řekl předseda KSČM Filip. „A pro KSČM to je velká výzva, aby se stala hegemonem na levici,“ dodal.

Podle prvního místopředsedy strany Michala Haška je dnešní rozhodnutí delegátů sjezdu jasným signálem veřejnosti. „Alespoň pro mě z toho potom logicky vyplývá, že otázka společné koalice s KSČM skutečně není na programu dne. A je samozřejmě věcí volebního výsledku, jak bude složena příští Poslanecká sněmovna,“ řekl v projevu na konci sjezdu Hašek. ČSSD se podle něj musí snažit, aby oslovila co nejvíce levicových voličů a potvrdila tak roli nejsilnější opoziční strany.

„Pokud to ČSSD myslí vážně a je bohumínským usnesením vázána, musí ihned vypovědět krajské koalice, kde s komunisty vládne,“ sdělila předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Podle ní musí sociální demokraté také jasně říci, že s komunisty nepočítají pro žádnou formu vládní spolupráce, tedy ani pro podporu menšinové vlády. „Pokud to neudělají, podvádějí a celý humbuk kolem bohumínského usnesení je pokrytectvím,“ dodala.

Předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík se domnívá, že jde jen o vějičku pro voliče, ale že v krajích dělá sociální demokracie stejně něco jiného. Skutečná spolupráce mezi ČSSD a KSČM se podle něj stejně chystá, a to na úrovni podpory vlády.

Předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Marek Benda pokládá rozhodnutí ČSSD za zajímavý signál, který svědčí o tom, že se některým silám uvnitř sociální demokracie do otevřené koalice s komunisty nechce.

Sociální demokraté přijali bohumínské usnesení na svém sjezdu v roce 1995. Dokument nepřipouští spolupráci s extremistickými politickými subjekty včetně komunistů. Současný lídr ČSSD Sobotka usnesení respektuje.

Sociální demokraté potvrdili platnost bohumínského usnesení i na svém předchozím sjezdu, který se uskutečnil v Brně před dvěma lety.