Bohuslav Sobotka: Debata o DPH před volbami je riziková pro rozpočty

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK

V čele sociální demokracie stojí pět let, před necelými třemi roky sestavoval svůj první kabinet. A stále je přesvědčen, že seskupení ANO, ČSSD a lidovců je asi nejlepší pragmatickou volbou. Sociálnědemokratický premiér Bohuslav Sobotka říká, že kdyby se měl vrátit zpátky, tak by rozhodnutí, které učinil po volbách v roce 2013, neměnil. Stávající vládní konstelace dává ČSSD možnost realizovat sociálnědemokratický program.

Za prvních osm měsíců skončil státní rozpočet přebytkem 80 miliard korun, aktuálně to může být zhruba 50 miliard. Kolik dovolíte, aby z této sumy rezorty utratily do konce roku?

Problém je v tom, že se nedaří realizovat výdaje, které byly v rozpočtu naplánovány. Pomalá je investiční aktivita, pomalu se rozjíždí čerpání z evropských fondů. Takže jsem spíše nespokojen, že se nepodařilo finanční prostředky vyčerpat. Projekty se budou odkládat do příštích let a věci, které jsme potřebovali postavit nebo zlepšit, se budou řešit až v následujícím období.

Výsledek letošního hospodaření státního rozpočtu je dán dvěma faktory – vysokým růstem v loňském roce a daňovými příjmy, které přišly letos. Takže vychází z loňské prosperity a pak, jak už jsem řekl, z pomalého čerpání peněz.

Může mít Česko na konci roku vyrovnané státní finance?

Deficit se oproti tomu, co vláda původně plánovala, může výrazně snížit. Plán byl sedmdesát miliard, schodek určitě bude výrazně nižší. Nic to nemění na tom, že nechceme měnit deficit v rozpočtu, který chystáme pro rok 2017.

Premiér Bohuslav SobotkaPremiér Bohuslav Sobotka|ČTK

Jak naložíte s momentálním přebytkem financí?

Doufám, že ve zbývajících měsících ještě rezorty část naplánovaných výdajů uskuteční, část peněz se použije na řešení problémů, které existují. Například na posílení podpory zemědělců, kterou vláda schválila v souvislosti s krizí na trhu s mlékem a masem. A velká část těch peněz sníží naplánovaný schodek. Jednoznačně se ukazuje, že hospodářská politika, která vedla ke snížení nezaměstnanosti a podpoře růstu, pomáhá také stabilizovat veřejné finance.

Téměř před dokončením je plán státního rozpočtu na rok 2017. Znamená to, že v průběhu příštího roku se určitě nebudou měnit daně?

Není to úplně tak, že by byl rozpočet uzavřen. Zatím se vláda nedohodla, jak vysoká bude valorizace penzí. ČSSD navrhuje tři sta korun v průměru, ANO dvě stě korun. Budeme se snažit v rámci koalice dohodnout. Pokud bychom se nedohodli a valorizace byla jen dvě stě korun, mohli bychom to seniorům v příštím roce opět kompenzovat jednorázovým příspěvkem tak jako letos v únoru. Ve výši 1200 korun. To by bylo možné řešení, ve vládě ale v tuto chvíli dohoda není.

Jinak souhlasím s tím, že další případné úpravy - s výjimkou zvýšení peněz na sociální služby, nejsou nijak zásadní. Hlavní věci byly dohodnuty. Zvýšily se platby za státní pojištěnce, bylo dohodnuto tempo růstu platů zaměstnanců veřejného sektoru, peníze na dopravní infrastrukturu. Takže pokud se podaří vyřešit financování sociálních služeb a důchody, neexistuje žádný větší problém.

Nepředpokládáte tedy, že by se mohly měnit daně, například sazby DPH?

Neočekávám změny v daních. Vláda se dohodla na docela konzervativní daňové politice. To znamená, že nezasahujeme do sazeb a soustředíme se na opatření, která by měla zlepšit výběr daní. Byla to součást koaličního kompromisu. ČSSD je sice přesvědčena, že tak jako řada zemí bychom mohli mít dvě sazby u daně z příjmu právnických osob, u menších a středních firem ponechat současnou sazbu a u velkých firem sazbu zvýšit, ale to je spíš volební program do sněmovních voleb.

Takže vláda příští rok nebude měnit sazby, budeme se snažit, aby byla dobře implementována elektronická evidence tržeb, která bude postupně nabíhat a od níž si slibujeme nejen narovnání podnikatelského prostředí, ale i vyšší příjmy pro veřejné rozpočty.

Premiér Bohuslav SobotkaPremiér Bohuslav Sobotka|ČTK

Pivo levnější nebude?

Jako sociální demokraté nepodporujeme snižování DPH u piva, nevidíme pro to důvod. Osobně bych debatu o DPH před volbami pokládal za dosti rizikovou pro veřejné rozpočty.

Dokážu si představit, že každá strana zastoupená ve sněmovně přijde se svými vlastními návrhy na snižování DPH a po příštích volbách do Poslanecké sněmovny by to mohlo hodně ztížit sestavování státních rozpočtů. Jsme tedy pro to spíše neotvírat debatu o sazbách. Pokud by na tom koaliční partneři trvali, bude ČSSD požadovat snížení DPH u potravin na deset procent.

Očekávám, že sociální demokracie by mohla získat kolem sedmi hejtmanů.

Padlo slovo volby, ty krajské a senátní jsou na dohled. Jste nervózní?

Sociální demokracii už vedu pár let, nějaké volby už jsem zažil. Nervózní nejsem a myslím, že sociální demokracie má velmi dobrou šanci, aby tentokrát v krajských volbách uspěla. V minulosti, když jsme byli ve vládě, jsme byli v mnohem složitější situaci.

Dnes se v rámci vládní politiky daří realizovat sociálnědemokratický program, dotáhli jsme do konce řadu zásadních slibů, které jsme dali voličům. Jak jezdím po setkáních s občany, spíše převažuje podpora politiky ČSSD ve vládě. Nikoli že by nám lidé nadávali, že jsme ustoupili od volebních závazků. Takže očekávám, že sociální demokracie by mohla získat kolem sedmi hejtmanů.

Jinými slovy Česko by v zásadě mělo zůstat oranžové.

Doufám, že budeme mít i nadále rozhodující vliv na krajskou politiku. Bude to záležet také na tom, jak konkrétně jednotliví kandidáti, kteří za nás jdou do voleb, fungovali ve svých regionech. Jak kvalitní jsou kandidátky a práce, kterou lidé odvedou v době zbývající do voleb. Pokud ale jde o celostátní politiku, tím, jak jsme docela razantně prosadili náš program, jsme našim kandidátům připravili dobré podmínky.

Přemýšlíte už o povolebních koalicích?

Pro nás je důležité, aby zajistily to, co jsme lidem garantovali. Že se na úrovni krajů nebudou privatizovat zdravotní služby, nebudou se privatizovat sociální služby ani správy a údržby silnic. Prostě chceme udržet rozsah veřejných služeb tak, jak jsme ho za posledních osm let kvalitně vybudovali a stabilizovali. Také bychom byli rádi, aby se i lidé, kteří pracují v krajských organizacích a veřejných službách na úrovni krajů, dočkali vyššího růstu platů.

Existují pro vás nepřekročitelné podmínky?

Chceme vytvářet programové koalice. Neříkáme, že s tímhle půjdeme, a s tím ne. Chceme programovou shodu, a především chceme zajistit, aby školství, zdravotnictví, sociální služby a doprava fungovaly pro lidi dobře i v příštích letech. Takže nepřekročitelné podmínky neexistují, pokud jde o politické značky. Pokud by třeba ANO chtělo privatizovat krajské nemocnice, určitě se s nimi nedohodneme.

Premiér Bohuslav SobotkaPremiér Bohuslav Sobotka|ČTK

Jako předsedu ČSSD vás čeká „politická šňůra“. Po krajských volbách napřesrok na jaře stranický sjezd, pak volby parlamentní. Může případný neúspěch ČSSD v krajských volbách ovlivnit další dění?

Volby mají vždycky vliv na atmosféru, která je v politické straně. Pro mě bude rozhodující podpora na sjezdu. Nejsme stranou jednoho muže, máme demokratickou strukturu, a pokud získám mandát, rád povedu ČSSD do příštích voleb do Poslanecké sněmovny.

Ale pro sněmovní volby to také bude vyžadovat nový sociálnědemokratický program, protože velkou část naší dlouholeté agendy jsme uskutečnili během několika uplynulých let. Podle mého názoru to také bude vyžadovat velmi silné kandidátky. Osobně bych stranu rád otevřel tak, abychom hledali zajímavé, talentované lidi, oslovili je a posílili nabídku, se kterou v jednotlivých regionech do sněmovních voleb přijdeme.

Jako vláda se snažíme prosazovat vládní politiku, těžko můžeme dělat ještě opoziční. I když čas od času by k tomu v sociální demokracii směrem k hnutí ANO byla chuť.

Jaká je atmosféra ve vládní koalici?

Je potřeba rozlišovat řekněme ostřejší rétoriku před volbami od faktické schopnosti prosazovat vládní program. Během tří let se nám podařilo dohodnout na všech klíčových zákonech, které vláda předkládala do parlamentu. Vláda je mimořádně stabilní. Frekvence změn na jednotlivých ministerstvech se proti tomu, co jsme vídali v minulosti, snížila a přispívá to k tomu, že stát lépe funguje. Máme minimum hlasování o nedůvěře na půdě sněmovny, v zásadě nemáme přeběhlíky…

Také proti sobě máte relativně slabou opozici...

No, to je věc opozice. Jako vláda se snažíme prosazovat vládní politiku, těžko můžeme dělat ještě opoziční. I když čas od času by k tomu v sociální demokracii směrem k hnutí ANO byla chuť. A čas od času i opoziční strany hlasují pro některé vládní návrhy, ať už zprava nebo zleva. Schopnost prosazovat vládní program, možná s výjimkou projednávání EET, nezbrzdily ani střety ve sněmovně.

Byl bych rád, aby vláda dokončila mandát, abychom mohli za rok předstoupit před lidi a říci – to, co jsme slíbili, jsme dotáhli do konce. Koalice ANO, ČSSD a lidovců je v té stávající sněmovně asi nejlepší pragmatickou volbou. Kdybych se měl vrátit tři roky zpátky, rozhodnutí bych asi neměnil. Tato konstelace nám dává možnost realizovat sociálnědemokratický program.

Česká politická scéna je rozvířená předvolební kampaní, ta evropská kvůli migraci a brexitu. Říkáte, že se teď Evropa musí lépe postarat o to, co se děje v jejím okolí, že potřebuje silnější zahraniční politiku. Půjde to?

Otevřel jsem dvě témata, prvním je zajištění bezpečnosti pro evropské občany, tím druhým zajištění prosperity tak, aby to vedlo k větší konvergenci. Primární úlohou zahraniční politiky je starat se o to, co se děje v okolí Evropy, sekundárně do toho může vstoupit bezpečnostní politika.

Premiér Bohuslav SobotkaPremiér Bohuslav Sobotka|ČTK

Potřebujeme lepší koordinaci zahraničněpolitických iniciativ. Pokud EU zaujme společná stanoviska, je potřeba, aby to všichni respektovali. Silnější autorita Evropy může být podepřena mimo jiné také tím, že bude schopná organizovat společné vojenské operace při ochraně vnějších hranic nebo pomoci v některých regionech, které jsou zmítány nestabilitou.

Evropská sedmadvacítka se dohodla na posílení obranné spolupráce evropských zemí, Francie a Německo jsou nakloněny zřízení společného vojenského velitelství. Odpovídá to částečně vaší vizi evropské armády?

Jde to stejným směrem jako evropská armáda. O té jsem začal hovořit právě proto, že je potřeba vytvořit společnou infrastrukturu, společné velení a možnost posílené spolupráce zemí, které se rozhodnou do evropské armády přispět. Koneckonců my už se účastníme projektu Battle Group, ale tyto jednotky nebyly nikdy nasazeny. Máme schopnosti a kapacity, abychom se na programu obranné unie v rámci EU podíleli.

Je jasné, že základem naší bezpečnosti zůstává členství v Severoatlantické alianci, ale NATO má širší počet členů než jen státy EU, a ne vždy se nám daří prosadit priority, které pro nás mohou být naléhavé. Takže v EU – obranná unie jako zajímavý projekt, silnější zahraniční politika podepřená onou společnou obrannou politikou a pak soustředění na konvergenci.

Nevylučuji, že přijde atak na kohezní politiku, snaha omezit čerpání z evropských fondů. Daná mimo jiné tím, že se zmenší evropský rozpočet. To by byla cesta špatným směrem. Kohezní politika do značné míry drží Evropskou unii pohromadě.

Sbližování životní úrovně mezi jednotlivými částmi unie ve mzdách a životní úrovni je jednou z českých priorit. Můžete být konkrétnější?

Jedním z důvodů brexitu bylo i otevření britského trhu práce pro lidi z východní části EU. Vyvolalo to řadu negativních reakcí. Unie by tedy neměla být postavena na tom, že chudí lidé z chudé východní Evropy budou pracovat v bohaté části západní Evropy. Potřebujeme zlepšit příjmy i na Východě, posílit konkurenceschopnost. K tomu můžeme využít volného trhu, tří základních svobod EU.

Premiér Bohuslav SobotkaPremiér Bohuslav Sobotka|ČTK

Máme také evropské fondy a ty bychom měli nadále využívat k tomu, abychom zlepšovali situaci v chudších státech unie. To bude jedna z důležitých debat v rámci Evropy, protože nevylučuji, že přijde atak na kohezní politiku, snaha omezit čerpání z evropských fondů. Daná mimo jiné tím, že se zmenší evropský rozpočet. To by byla cesta špatným směrem. Kohezní politika do značné míry drží Evropskou unii pohromadě. A reálně pomáhá sbližovat životní úroveň v jednotlivých státech EU.

Bohuslav Sobotka (44)
S politikou začínal, když mu ještě nebylo ani dvacet let. Do sociální demokracie vstoupil v roce 1989, o rok později založil skupinu Mladých sociálních demokratů. Od roku 1996 nepřetržitě působí jako poslanec v dolní komoře parlamentu, zastával i vysoké vládní funkce. V březnu 2011 si ho socialisté postavili do čela strany, v lednu 2014 se stal předsedou vlády. Absolvent Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně je ženatý, má dva syny.
E15 MEETINGS & BUSINESS.
Snídaně s premiérem Bohuslavem Sobotkou, čelnými představiteli českého byznysu a prestižních institucí se uskuteční 27. září v 9,30 hodin v Restauraci Bellevue, Smetanovo nábřeží 18, Praha 1.