Brno-venkov podpořilo Haška. Nezavrhuje ale ani Sobotku

Statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek (vlevo) hovoří na briefingu v Lidovém domě v Praze, kde 31. října zasedalo grémium ČSSD a zabývalo se napjatou situací ve straně. Vyjednávání o možné vládě zatím povede za ČSSD předseda Bohuslav Sobotka. Grémium dosud nesestavilo vyjednávací tým, schválen by měl být až po zasedání ústředního výkonného výboru strany (ÚVV). Vpravo je předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc.

Statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek (vlevo) hovoří na briefingu v Lidovém domě v Praze, kde 31. října zasedalo grémium ČSSD a zabývalo se napjatou situací ve straně. Vyjednávání o možné vládě zatím povede za ČSSD předseda Bohuslav Sobotka. Grémium dosud nesestavilo vyjednávací tým, schválen by měl být až po zasedání ústředního výkonného výboru strany (ÚVV). Vpravo je předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc. Zdroj: ctk

Domovská organizace prvního místopředsedy ČSSD a hejtmana Michala Haška, kterou je ČSSD Brno-venkov, jej dnes vyzvala, aby až do sjezdu soc. dem. zůstal ve své stranické funkci. Do případné nové vlády šéf strany Bohuslav Sobotka s Haškem ale zřejmě nepočítá. Brno-venkov navíc zároveň podpořilo Sobotku ve funkci předsedy strany a vedoucího povolebního vyjednávacího týmu.

Hašek je opakovaně vyzýván kolegy i veřejností k odstoupení z nejvyšších postů v ČSSD, protože lhal o utajované schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Přiznal ji až po třech dnech, za což se omluvil.

K odchodu ze stranických funkcí jsou vyzýváni i další účastníci schůzky: poslanec Jeroným Tejc a senátor Zdeněk Škromach. Hašek i Škromach prohlásili, že svůj další postup teprve zváží a výsledek oznámí na zasedání ústředního výboru ČSSD 10. listopadu.

Naopak další účastník tajného lánského jednání, jihočeský hejtman Jiří Zimola, už na členství v předsednictvu i výkonném výboru sociální demokracie rezignoval. Šéfem ČSSD v jižních Čechách i ve funkci hejtmana však zůstal.

Nešťastné Haškovo lhaní

Podle předsedy organizace Brno-venkov Zdeňka Dufka některé Haškovy kroky z tohoto týdne nebyly šťastné. „To ale nic nemění na katastrofálním volebním výsledku pro ČSSD,“ uvedl Dufek. Dle něj by měl Hašek dostat možnost, aby se na sjezdu sociální demokracie před svými kolegy obhájil.

Dufek celou záležitost ohledně snah o odvolání předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky a utajovaného setkání s prezidentem nechtěl komentovat. „Jsou věci, které bychom si měli vyřešit sami uvnitř strany, a tyto rozhodně mezi ně patří,“ zdůraznil.

Jižní Morava projedná budoucnost pučistů v pondělí

Kvůli současné situaci uvnitř ČSSD se v pondělí sejde jihomoravský krajský výbor partaje, který projedná návrh na odstoupení Haška, Tejce a Škromacha z funkcí ve vedení strany. Jihomoravská ČSSD má 3000 členů a je tak třetí největší organizací strany v České republice. Je domovskou organizací nejen Haška, ale i Tejce a Sobotky.

Vláda bez Haška

Spojenci Bohuslava Sobotky z nejužšího vedení sociální demokracie už řekli, že zapojení pučistů, jak jim Sobotka říká, do budoucí vlády je nepravděpodobné, v případě Haška pak zcela vyloučené. Jiná by mohla být prý jen pozice plzeňského hejtmana Milana Chovance, který jako jediný sobotní schůzku v Lánech nezapíral a již se také distancoval od nedělního hlasování předsednictva ČSSD, které i jeho hlasem vyzvalo Sobotku k odchodu z funkce.

Glosa: Anatomie Haškovy lži

Mynář v pasti logiky: Nevím, o čem schůzka byla, ale vím jistě, o čem nebyla