Brusel rozporuje dva české operační programy, ostatní prošly

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (v pozadí náměstek ministra dopravy Kamil Rudolecký)

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (v pozadí náměstek ministra dopravy Kamil Rudolecký) Zdroj: ctk

Evropská komise (EK) má zásadní připomínky ke dvěma operačním programům, zejména k tomu pražskému, ostatní lze poslat ke schválení. Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové mohou být odsouhlaseny během několika měsíců, první výzvy k předkládaní projektů mají být vyhlášeny na přelomu března a dubna.

Vůbec nejhůře připravený je Operační program Praha - pól růstu ČR, jehož novou aktuální podobu navíc Česko zástupcům Evropské komise předložilo až na poslední chvíli, večer před jednáním, které se uskutečnilo minulý týden v Praze.

„Kromě toho zůstávají nedořešené dvě prioritní osy, jednou z nich je například podpora aktivit péče o děti předškolního věku 0-2 roky,“ upřesnila ministryně Šlechtová.

Pražský magistrát uvedl že tyto připomínky už vypořádal. „Praha v minulém týdnu poslala EK zrevidovanou verzi, nyní čekáme na reakci,“ sdělila ČTK mluvčí magistrátu Petra Hrubá.

Evropské miliardy
Česká republika může v novém programovém období 2014 až 2020 z různých evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (652 miliard korun). V nové sedmiletce se snížil počet operačních programů, strukturálních je osm. Doplňují je ještě Operační program rybářství a Program rozvoje venkova.

Potíže má i OP Technická pomoc, který spadá pod ministerstvo pro místní rozvoj. Brusel si vyžádal výkonnostní audit monitorovacího systému. „Audit bude hotový na konci března či v dubnu. Jeho dokončením je podmíněno schválení tohoto operačního programu,“ doplnila šéfka MMR.

U některých dalších operačních programů podle ní zůstávají k dořešení technické věci, jinak jsou podle MMR připraveny k odeslání do Bruselu.

Speciální postup

Česko si vyjednalo speciální postup. Finální podobu operačních programů odešle Evropské komisi pouze neformálně elektronicky. Ta je neformálně posoudí a řekne, zda jsou připraveny ke schválení. Teprve poté je Česko vloží do databáze, čímž se dostanou do oficiálního schvalovacího procesu. „Urychlíme tím celé schvalování. Myslím, že programy by mohly být schvalovány během několika měsíců,“ podotkla ministryně Šlechtová.

Žadatelé o dotaci však nebudou muset čekat, až české operační programy schválí v Bruselu. Některé projekty budou moci podávat už letos na jaře. „Výzvy mohou být vyhlašovány bez ohledu na to, zda jsou programy schváleny,“ poznamenala náměstkyně ministryně Olga Letáčková, která vede vyjednávání s EK.

Řídící orgány, které chtějí vyhlásit první výzvy, však musí splnit 17 podmínek stanovených vládou. Kromě toho musí tyto výzvy před vyhlášením předložit vládě ke schválení. Podle předběžného harmonogramu zveřejněného na konci minulého roku by první na řadu měly přijít ekologické projekty a podpora podnikání, doprava má následovat v červenci.