Brusel se kvůli kácení na Šumavě možná obrátí na soud

Lesní dělník odkorňuje smrk napadený kůrovcem

Lesní dělník odkorňuje smrk napadený kůrovcem

Evropská komise zvažuje, že by se kvůli kácení v šumavském národním parku mohla obrátit na soud pro předběžné opatření. Brusel požaduje, aby se zatím nekácelo. Komise už zaslala Praze dopis s výhradami a otázkami, odpověď zatím nedostala.

Dřevorubci dnes mezitím v lokalitě Na Ztraceném nedaleko Modravy začali první stromy napadané kůrovcem kácet. Loni zde aktivisté kácení blokovali. Letos park slíbil, že většinu napadených stromů asanuje loupáním kůry bez porážení, a pokud se bude kácet, nebudou se vytvářet větší holiny.

Joe Hennon, mluvčí eurokomisaře Janeze Potočnika zodpovědného za životní prostředí, dnes řekl, že komise požádala ČR o zastavení těžařských aktivit.

Do Prahy v půlce června komisař zaslal dopis, ve kterém nastínil své výhrady, obavy a otázky ohledně těžby. ČR ale nemá žádný pevný termín pro zaslání odpovědi, protože zatím s ní Brusel nezahájil proceduru pro porušení unijního práva.

„Jasně jsme řekli, že zahájíme právní kroky, bude-li to třeba,“ podotkl ale Hennon. Zdůraznil, že Brusel situaci monitoruje a obdržel už řadu podnětů. „Máme dobrý obrázek o tom, co se tam děje,“ uvedl. Pokud se bude kácet, pak by se mohla komise obrátit i na soud s žádostí o předběžné opatření, které by ho mělo zakázat. „Je to jedna z možností,“ připustil mluvčí.

Šumava je podle něj velmi významný ekosystém nejen z pohledu České republiky ale i širšího regionu. Vyskytují se tam specifické druhy a je třeba respektovat unijní právo týkající se ochrany životního prostředí.

Právě kvůli zjištění toho, zda je vše v souladu s právem či nikoli, komise požaduje další informace. Až poté, co je získá, by případně zahájila další kroky, včetně případného spuštění procedury pro porušení unijního práva. Ta může zemi dovést až před Soudní dvůr EU, kde by mohly ČR hrozit finanční sankce.