Burianovo odvolání strhlo vlnu odchodů z Národního, od šéfů po herce

Ministr kultury Jiří Balvín odvolal ředitele Národního divadla v Praze Jana Buriana (na archivním snímku ze 14. května 2013), který se měl 1. srpna ujmout funkce.

Ministr kultury Jiří Balvín odvolal ředitele Národního divadla v Praze Jana Buriana (na archivním snímku ze 14. května 2013), který se měl 1. srpna ujmout funkce. Zdroj: ctk

Ministr kultury Jiří Balvín nečekaně odvolal ředitele Národního divadla v Praze Jana Buriana, který se dnes měl ujmout funkce. Jako důvod uvedl, že nevzešel z výběrového řízení. Na protest proti Balvínově rozhodnutí odešlo vedení opery Národního divadla, Státní opery Prahy. Odešli i šéf činohry ND Michal Dočekal a herci jako David Prachař nebo Richard Krajčo.

Expertní komise, která doporučila Jana Buriana jako nejlepšího kandidáta na ředitele Národního divadla, protestuje proti jeho odvolání. V prohlášení uvedla, že krok ministra kultury Jiřího Balvína nemá svou neomaleností v dějinách světového divadla obdoby.

Burianovo sesazení po jednom dni ve funkci, do níž byl jmenován odborníky na základě uzavřeného výběrového řízení, je podle vedení opery projevem nekulturnosti. Ministrův krok prý destabilizuje chod ND a prohloubí vleklou krizi operního souboru.

Jana Buriana, který dlouhá léta vedl plzeňské divadlo J. K. Tyla, počátkem roku jmenovala tehdejší mistryně kultury Alena Hanáková po sporech kolem náhlého odvolání ředitele Ondřeje Černého loni v září. Buriana doporučil jako jediného kandidáta tým expertů, který se situací v této instituci od loňského roku zabýval.

Balvín informoval Buriana o jeho sesazení na schůzce dnes ráno. „Pan ministr mi sdělil, že hodlá vypsat veřejné výběrové řízení na ředitele Národní galerie a Národního divadla. Já jsem mu řekl, že jsem prošel výběrovým řízením podle všech evropských standardů a že právě bývalá ministryně byla kritizována za politické zásahy do Národního divadla, a proto pod tlakem jmenovala komisi nezávislých odborníků,“ vysvětlil Burian v ČT okolnosti odvolání.

Burian od svého jmenování do funkce zpracoval audit Národního divadla, ve kterém prý analyzuje velmi vážná pochybení například ve mzdovém systému. „Doufám, že to není ten důvod,“ dodal.

Nejdéle sloužící divadelní šéf
Jan Burian (54) patří k nejdéle sloužícím ředitelům divadel v České republice. Plzeňské scéně šéfoval od roku 1995, naposledy byl opětovně jmenován předloni, funkční období mu mělo skončit v roce 2016. Před nástupem do Plzně působil čtyři roky jako režisér pražského Divadla na Vinohradech. Divadlo J. K. Tyla vykazovalo pod Burianovým vedením stabilní návštěvnost, ročně do něj zavítá kolem 200 tisíc diváků a hlediště je obsazeno z 80 procent. Scéna se může pochlubit rekordním počtem 10 tisíc abonentů.

Jiří Balvín svůj krok zdůvodnil tím, že instituce s přídomkem národní považuje za natolik výjimečné, že by jejich ředitel měl vyjít výhradně z otevřeného výběrového řízení.

„V institucích, zvláště s přídomkem národní, je třeba obsazovat řídící pozice na základě výsledků veřejného výběrového řízení, což se v tomto případě nestalo. Jenom tak lze zajistit, že při jakékoliv změně na politické scéně nebude docházet k neustálým změnám v obsazování řídících funkcí,“ uvedl Balvín. Do konce srpna ministerstvo kultury vypíše konkurz na funkci generálního ředitele ND.

ČSSD považuje odvolání Jana Buriana za skandální a nepřijatelné. Její předseda Bohuslav Sobotka proto premiéra Jiřího Rusnoka dopisem požádá, aby zajistil návrat Buriana do funkce. Tvrdě se ohradili také zástupci ODS nebo TOP 09. Kvůli Burianovu odvolání a možným dalším změnám ve vedení kulturních organizací se mimořádně sejde sněmovní podvýbor pro kulturu.

Při ranním setkání s Burianem Jiří Balvin zároveň naznačil, že se hodlá zbavit šéfa Národní galerie Jiřího Fajta. V případě Fajta se Hanáková rozhodla nevypisovat výběrové řízení, vybírala z kandidátů z předchozích konkurzů na šéfa NG a rozhodla v době, kdy byla její koaliční vláda v demisi. Už na konci června apelovali na Hanákovou členové grémia ministryně kultury, kteří měli šéfa NG doporučit, aby vzhledem k demisi vlády ve výběru nepokračovala.