Bývalý šéf pražského odboru přestupků Bernat s dovoláním k NS nepochodil

dopravní nehoda (ilustrační foto)

dopravní nehoda (ilustrační foto) Zdroj: Sedmicka

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého šéfa odboru dopravních přestupků pražského magistrátu Zbyňka Bernata. V roce 2011 si za činy spojené s ovlivňováním vyšetřování dopravních nehod vyslechl dvouletý trest se čtyřletým podmíněným odkladem. S dovoláním neuspěli ani další dva aktéři případu - Pavel Plas a Jiří Vosátka. Soud řešil spor o jednočinný souběh ve vyneseném rozsudku.

Kvůli sporné právní otázce musel kauzu řešit velký senát Nejvyššího soudu. Šlo o to, zda je v této kauze přípustný takzvaný jednočinný souběh zneužívání pravomoci veřejného činitele a nadržování. Soudci v tomto ohledu nebyli jednotní. Bernat byl odsouzen právě za tyto dva trestné činy, plus ještě za návod ke zneužití pravomoci, nepřímé úplatkářství a přijímání úplatku. Podle NS jednočinný souběh vyloučen není, pravomocný verdikt tak zůstal beze změn.

Sražená chodkyně

Kauza zahrnuje dva skutky. První začal u řidiče Aleše France, který koncem března 2009 v Praze 7 srazil chodkyni na přechodu, těžce ji zranil a ujel. Ve snaze vyhnout se trestnímu postihu oslovil Martina Mrvu, který kontaktoval Bernata. Mrva se s Bernatem domluvil, že za 250 tisíc korun zařídí, aby Franc unikl postihu. Bernat se obrátil na policistu Plase, jenž pak řízení protahoval a oddaloval až do ledna 2010. Koncem roku 2009 jej totiž dozorující státní zástupce upozornil na to, že se o něj zajímá inspekce. Franc sám a prostřednictvím nezjištěného člověka údajně zaplatil Mrvovi nejméně 145 tisíc korun, Mrva do začátku července 2009 předal přesně nezjištěnou částku Bernatovi.

Alkohol a pět pro každého

Druhý skutek se týká nehody z března 2009 v Praze 5. Plas a Bernat za úplatek označený jako „pět pro každého“ vedli vyšetřování tak, aby řidič unikl postihu za ohrožení pod vlivem návykové látky. Částečně se do toho zapojil i Vosátka.

Plas manipuloval se spisem a odstranil z něj záznam o podaném vysvětlení, aby bylo možné upravit dobu jízdy a místo, odkud řidič vyjel, a to s cílem stanovení nižší hladiny alkoholu v krvi. Následně policista spis předal na magistrát a Bernat zařídil, že byl řidič uznán vinným pouze z přestupku. Obvodní soud pro Prahu 10 původně Bernatovi vyměřil čtyřletý trest vězení. Městský soud v Praze verdikt zmírnil, a to i ve vztahu k dalším odsouzeným. Na druhou stranu však rozhodl o peněžitých trestech. Bernat musel podle pravomocného rozsudku zaplatit 300 tisíc korun.

Velmi zvláštní služby