Bývalý senátor Alexandr Novák opustil vězení

Alexander Novák

Alexander Novák Zdroj: ctk

Bývalý senátor za ODS a starosta Chomutova Alexandr Novák opustil dnes odpoledne věznici ve Všehrdech na Chomutovsku. ČTK to řekla mluvčí věznice Bronislava Vetešníková. O jeho podmínečném propuštění dnes rozhodnul soud. Novák si odpykával čtyřletý trest za přijetí čtyřicetimilionového úplatku. Ve vězení strávil dva roky. O podmínečné propuštění usiloval od loňského léta.

„Pan Alexandr Novák opustil věznici v odpoledních hodinách. Další informace sdělovat nebudeme, protože pan Novák podepsal dokument, kterým vyjádřil nesouhlas,“ řekla Vetešníková. Nováka dnes podmínečně propustil na svobodu chomutovský okresní soud, jednání se konalo přímo v budově věznice. Podle Chomutovského deníku stanovil soudce Ivan Novák čtyřletou zkušební dobu. Stejný soudce rozhodoval jako předseda senátu chomutovského soudu v Novákově kauze od počátku. Za přijetí úplatku ho potrestal dvouletou podmínkou. Krajský soud později trest zpřísnil na čtyři roky vězení. Zároveň Nováka potrestal pětimilionovou pokutou.

V únoru chomutovský soud Novákově žádosti o propuštění nevyhověl. Ústecký krajský soud na začátku dubna Novákovu stížnost proti rozhodnutí soudu v Chomutově zamítl. Žádost pak podalo občanské sdružení Gryphons, které se za Nováka i zaručilo.

„Sdružení Gryphons se sídlem v Mostě nabídlo záruku. Navrhlo, že s odsouzeným bude spolupracovat, což už se v minulosti dělo. Zákonná podmínka je splněná,“ citoval soudce Ivana Nováka server Lidovky.cz. Sdružení například pořádá sjezdy veteránů a starých motocyklů.

Přitěžující oblečení

Ústecký krajský soud se v posledním rozhodnutí zcela ztotožnil s argumentací chomutovského okresního soudu, který Novákovu druhou žádost o podmínečné propuštění zamítnul v únoru. Novák podle usnesení sice získal opakovaně kázeňské odměny, zároveň s ním byl ale veden kázeňský pohovor kvůli zakázanému oblečení. Prohřešek je z roku 2013, kdy Novák pracoval na stadionu FK Teplice a nosil klubové oblečení. „Zde je namístě uvést, že je lhostejno, zda stejný oděv měli i další odsouzení, jak se odsouzený hájí,“ píše soud v usnesení.

Soud Novákovi opakovaně vytknul, že nenastoupil do vězení dobrovolně, zpochybnil i jeho budoucí řádný život. „Z pohledu soudu za stávající situace nelze vyloučit, naopak lze usuzovat, že obdobné jednání, kterého se odsouzený dopustil v roce 1999 a za které byl odsouzen, nebylo u odsouzeného excesem, jehož se míní do budoucna vyvarovat. Ale zůstává při aktuálním náhledu na ně možnou, nikoli vlastními zkušenostmi vyloučenou variantou do budoucna,“ píše soud.

Putování po věznicích

Novák si trest odpykával původně ve věznici v Teplicích, později byl přeložen do Litoměřic. Soud loni v prosinci vyhověl jeho žádosti o přeřazení do mírnějšího druhu věznice a Novák byl přeložen do Všehrd na Chomutovsku.

Případ úplatku se datuje do roku 1999, kdy byl Novák chomutovským starostou. Město tehdy prodalo akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za více než 317 milionů korun německé firmě VNG Leipzig, která za zprostředkování koupě poslala 2,27 milionu marek Petru Schmelovi. Podle obžaloby ale neskončily u něj, ale na rakouském soukromém účtu Novákových.