Část loterijní daně získají kraje. Prý vědí, kam peníze dát

sázková kancelář

sázková kancelář Zdroj: Berger Petr/Euro

Na peníze z loterijní daně, kterou letos mohly sázkové kanceláře poprvé zčásti směřovat nejen státu, ale i Českému olympijskému výboru, zřejmě příští rok dosáhnou i kraje a tamní mládežnická sportoviště.

Olympijský výbor proto začal oslovovat hejtmany a chce jednat i s Asociací krajů o tom, že by krajům z částky získané z loterijní daně poskytl deset procent.

„Kraje jsou pro nás dobří partneři. Daleko lépe vědí než odsud z Prahy, kam peníze dát,“ uvedl předseda olympijského výboru Jiří Kejval. O jakou přesnou částku by se jednalo, to se zatím nedá říct. Záleží na tom, kolik se na loterijní dani příští rok vybere. Letos by měl ale olympijský výbor touto cestou získat 431 milionů, desetina z toho by tak činila asi 43 milionů.

„Jednání na úrovni vedení Asociace krajů a olympijského výboru dosud neproběhlo, předpokládám je počátkem ledna,“ uvedl předseda asociace a jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Obecně platí, že hejtmani chtějí významně posílit roli krajů ve financování sportu,“ dodal.

Jak rozdělí ČOV peníze z loterií
Ze sta procent půjde letos:
39 procent Fotbalová asociace a Český svaz ledního hokeje
45 procent dalších 80 menších sportů
1 procento Český paralympijský výbor
2 procenta Česká obec sokolská
3 procenta pro ostatní svazy splňující požadavky
10 procent ČOV a projekty Sportuj s námi (s Českou unií sportu), Česko sportuje, Olympiáda dětí a mládeže, Olympijský park Soči – Letná a Moje olympiáda

Dá se předpokládat, že jednání se budou týkat zejména dvou věcí. První je způsob, jak by se částka rozdělila mezi 14 krajů a jednotlivá sportoviště. Druhou pak cesta, jak by kraje garantovaly, že opravdu půjde na mládežnický sport.

Letošní novela zákona má přispět právě k většímu přísunu peněz pro sportovní aktivity mladých. Podle ní sázkové a loterijní firmy platí loterijní daň 20 procent z rozdílu mezi vybranými sázkami a vyplacenými výhrami. Čtvrtinu z toho, ale mohou poukázat právě na účet olympijského výboru pod podmínkou, že půjdou na mládežnický sport. Letos se k tomu zavázalo všech jedenáct loterijních společností v čele se Sazkou, Tipsportem a Fortunou.

Devadesát procent z letošního loterijního odvodu pro olympijský výbor získá organizovaný sport v čele s fotbalem a hokejem a dalších zhruba devadesát sportovních odvětví včetně Sokola či paralympiků. Zbývajících deset procent rozdělí přímo olympijský výbor na projekty snažící se přilákat dosud sportovně neorganizovanou mládež. Pokud se ČOV s kraji dohodne, zřejmě by se podíly financování změnily na osmdesát-deset-deset procent.