Část ministrů s žádostmi o peníze neuspěla. Stát radši přijme nové úředníky

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Šéfové rezortů vnitra, zdravotnictví či kultury s žádostmi o další peníze pro své kapitoly zatím nepochodili. Šanci přesvědčit ministra financí Andreje Babiše (ANO) mají do přespříští středy, kdy Sobotkův kabinet návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok schválí a pošle dolní komoře parlamentu.

„Rozpočet je optimální. Od prvotního návrhu si jednotlivá ministerstva vyjednala obrovské nárůsty,“ řekl Babiš po dnešním jednání vlády. Žádný prostor pro další navyšování jednotlivých kapitol už nevidí. „Někteří ministři by se měli chovat hospodárně,“ poznamenal.

Babiš odkázal například na peníze, které dostalo vnitro na uprchlíky. Ministr Milan Chovanec (ČSSD) přitom chtěl ještě několik stovek milionů navíc. Spokojeni nejsou ani ministři Babišova hnutí. Třeba spravedlnost by podle Roberta Pelikána potřebovala více peněz na investice, které se už řadu let odkládají. Stamiliony navíc žádá také šéfka rezortu pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

V případě ministerstva kultury aktuální návrh počítá s 11,3 miliardy. Ministr Daniel Herman (KDU-ČSL) by však potřeboval 12 miliard. Rovněž ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ještě zkusí vyjednat 1,2 miliardy.

Babiš zvýšil výdaje o 16 miliard

Ministerstvo financí ve srovnání s červnovým návrhem zvýšilo předpokládané výdaje rozpočtu o 16 miliard. Většině úřadů proti červnovému návrhu výdaje bez peněz z EU a dalších mechanismů na příští rok zvýšilo. Včetně peněz z EU a dalších finančních mechanismů by měly být výdaje 1,249 bilionu korun a příjmy 1,179 bilionu. Babišův návrh se tedy drží předpokládaného schodku 70 miliard.

Dalších 12 tisíc úředníků

Opozice návrh kritizuje. Předkládat při výrazném ekonomickém růstu rozpočet s deficitem 70 miliard je podle předsedy ODS Petra Fialy ekonomický diletantismus. „Premiér Sobotka se nepoučil z chyb, které dělal v době, kdy byl ministrem financí. Socialistická vláda opět rozhazuje peníze, které nevytvořila ona, ale občané,“ dodal.

Občanští demokraté a TOP 09 se pozastavují nad přijetím dalších více než 12 tisíc státních zaměstnanců, s nimiž návrh rozpočtu počítá. Jejich platy si jen napřesrok vyžádají bez mála deset miliard.

„Je to mimořádná nemravnost. Od roku 1990 všechny vlády slibovaly, že budou snižovat finanční prostředky na státní provoz. Žádná kromě té naší to neudělala. Andrej Babiš mě v kampani v roce 2013 kritizoval, že jsme šetřili ještě málo, že on je ze soukromého sektoru zvyklý šetřit víc. Výsledek můžeme sledovat právě teď,“ komentoval plán vlády místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek.