Část zaměstnanců pošty stávkuje kvůli předčasům. Podle vedení protizákonně

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Vedení České pošty považuje dnešní protest menšinových odborů za neoprávněný a bude postupovat podle platných zákonů. K akci menšinových odborů SOS - 21 se největší odborová centrála nepřipojí. Odborové organizace SOS - 21 a Federace výkonných zaměstnanců na dnešek před polednem svolaly protestní pochod od pražského Hlavního nádraží k budově ředitelství České pošty v ulici Politických vězňů.

Odbory chtějí upozornit na neproplácení přesčasové práce a diskriminaci provozních zaměstnanců v odměňování. Organizátoři akce dále tvrdí, že pracovníci, kteří nedokážou prodat plánované množství výrobků a služeb obchodních partnerů České pošty, jsou vystaveni šikaně ze strany nadřízených.

„Se zástupci odborových organizací se pravidelně setkáváme na jednáních. Naposledy před necelými dvěma týdny, kde jsem opakovaně (předsedu SOS - 21) Petra Pohla jako zástupce menšinových odborů, které vyhrožují stávkou, žádal o předložení jejich konkrétních požadavků, abychom o nich mohli jednat,“ uvedl generální ředitel České pošty Martin Elkán.

Podle něj Pohl argumenty, které uvádí jako důvody k protestní akci, na těchto setkáních nepřednesl. „Pan Pohl při posledním jednání pouze sdělil, že cílem protestní akce je likvidace vedení České pošty,“ dodal Elkán. Na poště působí osm odborových organizací. Většinu zaměstnanců, kolem 20 tisíc, zastupuje Poštovní podnikový koordinační odborový výbor, který se k protestu nepřipojil. SOS - 21 a federace mají na poště řádově stovky členů.

Stávka jako krajní varianta

Při prosazování svých zájmů by měly podle vedení pošty obě strany využít všechny prostředky, kterými lze dosáhnout vhodného řešení. Stávka či demonstrace jsou podle vedení pošty krajní variantou a měly by být využívány po vyčerpání všech jednání.

„Vzhledem k faktu, že standardní cesty k nalezení oboustranně akceptovatelného řešení pan Pohl evidentně využít nechtěl, pokládá Česká pošta dnešní protestní akci za neoprávněnou a bude v dalších krocích postupovat podle platných zákonů,“ doplnil mluvčí podniku Matyáš Vitík.

Doplňkový prodej na pobočkách České poště ročně přináší na tržbách zhruba 200 milionů korun. Většinu prodávaného zboží tvoří noviny, časopisy, obaly a papírenský materiál. Zhruba 30 až 35 milionů připadá na prodej losů. Česká pošta zaměstnává přes 31 tisíc lidí a provozuje kolem 3200 poboček. Její roční tržby se pohybují mezi 19 a 20 miliardami korun.