Část zaměstnanců ÚSTR hrozí stávkou, žádají odchod ředitele

Zdeněk Hazdra

Zdeněk Hazdra Zdroj: ctk

Zaměstnanci tří odborových organizací Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) vstoupili do stávkové pohotovosti. Pracovníci tím protestují proti vedení ústavu. Nespokojení zaměstnanci také vyzývají k rezignaci ředitele ÚSTR Zdeňka Hazdru a pět členů rady ústavu, což by prý krizi vyřešilo. Stávková pohotovost chod ústavu neohrozí, sdělil mluvčí ÚSTR Pavel Ryjáček.

Zhruba tři desítky zaměstnanců a jejich příznivců se sešly před budovou ÚSTR na pražském Žižkově. Odborářům vadí to, že vedení ústavu pokračuje v odvolávání řídících pracovníků, kteří jsou nahrazeni údajně nekompetentními lidmi. Jako příklad uvedli nedávné odvolání ředitele odboru zkoumání totalitních režimů Jana Kalouse či šéfa odboru informatiky a digitalizace Petera Rendeka.

Jako další důvod stávkové pohotovosti uvedli stanovisko ÚSTR ke služebnímu zákonu, které podle nich směřuje k tomu, aby se ústav oddělil od Archivu bezpečnostních složek. Údajně to omezí pravomoci ústavu a ztíží přístupnost archivu veřejnosti. Vedení ústavu prý stanovisko podalo ministerstvu vnitra v připomínkovém řízení, aniž by prošlo radou ÚSTR.

Někteří odboráři mají pohotovost už přes rok

Odboráři chtějí tento týden také žalobcům předat oznámení kvůli loňské výpovědi pro historika Eduarda Stehlíka. Podle nespokojených zaměstnanců se mohl stát ze strany současného vedení trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby, při němž vznikla škoda 1,2 milionu korun. Podle odborářů totiž nesvolalo škodní komisi, která by stanovila přesnou výši škody a zabývala se případnou odpovědností konkrétních lidí v ÚSTR.

Ryjáček argumenty odborářů odmítl. Podle něj vedení ÚSTR žádné změny ke služebnímu zákonu nepodalo, případ trestního oznámení bude standardně řešit škodní komise. „Nové vedení je k rezignaci vyzýváno pravidelně, stejně jako byla vyzývána předchozí ředitelka a stejně jakou jsou vyzýváni nepohodlní členové rady. Je to součást ústavního koloritu. Někteří zaměstnanci s tím asi nepřestanou nikdy,“ podotkl Ryjáček.

Někteří odboráři jsou podle něj ve stávkové pohotovosti již od loňského dubna, protože ji doposud neukončili. „S tím celkem umíme žít,“ dodal Ryjáček.

Protesty budou pokračovat

Podle předsedy Odborové organizace vědeckých pracovníků ÚSTR Petr Blažeka budou protesty pokračovat. Jednou z dalších akcí by měl být průvod k Lidovému domu, kde sídlí ČSSD. Stávkovou pohotovost podporují také Nezávislá odborová organizace ÚSTR a Odborová organizace zaměstnanci ÚSTR a Archivu bezpečnostních složek.

O ústav, který je zřízen zákonem, se od jeho založení pře levice s pravicí. Jeho činnost vyvolává v pravidelných vlnách emoce. Úkolem ÚSTR je nestranným způsobem zkoumat dobu nesvobody, tedy komunismus a nacismus. Pod ústav spadá Archiv bezpečnostních složek, který obsahuje archiválie tajných služeb z dob komunismu.