Casy armádě nestačí, Picek chce další dopravní letadla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia

Ministr obrany Vlastimil Picek chce ve druhé polovině roku předložit vládě koncepci dopravního a vrtulníkového letectva, počítat by měla s pořízením dvou větších letadel. Uvedl to v pořadu Partie televize Prima Family. Často kritizované pořízení letadel CASA C-295 je podle něj splněním jen části potřeb, které v oblasti dopravního letectva vojáci mají.

Materiál s vizí dopravního a vrtulníkového letectva je nyní dokončován na ministerstvu obrany. „Nechci předjímat, ale rozhodně jsou tam uvedeny i dva transportní letouny, které by měly doplnit flotilu armády,“ vysvětlil ministr. „Nákup čtyř strojů CASA nikdy nebylo konečné řešení pro armádu,“ vysvětlil Picek v televizi. „Já vždy zdůrazňoval, že je do budoucna potřeba dokoupit dva letouny - neříkal jsem kdy - s větší kapacitou,“ dodal.

Ministr dnes uvedl, že systém pasivní ochrany strojů CASA má stále problémy. Výrobce a dodavatel by měl podle něj do konce tohoto měsíce uskutečnit potřebné testy. Po jejich případném kladném výsledku by se případně mohly konat další vojskové zkoušky, těmi už systém v minulosti několikrát neprošel. „Potom bychom mohli tyto letouny použít i v nebezpečných situacích, například v Afghánistánu,“ řekl ministr.

Stínový ministr obrany ČSSD Jan Hamáček připomněl, že stroje byly kupovány jako určitý komplet, výrobce by jej měl tedy dodat, zajistit jeho fungování, nebo si letadla odvést a vrátit peníze. Problémem je podle něj i cena nákupu, kterou označil za „nehoráznou“.

Smlouvu na čtyři letadla CASA za 3,5 miliardy korun podepsala vláda před čtyřmi lety, součástí obchodu bylo i předání několika českých bitevníků L-159 do Španělska. Podle Hamáčka by za tyto peníze bylo možné pořídit „letoun možná i vyšší kategorie“, který by mohl převážet také vojenskou techniku. U případného nákupu nové techniky by podle něj bylo správně vědět nejen to, kdo přesně stroje ČR prodává a za kolik, ale také, kdo je bude podporovat a opravovat a za jakou cenu.

Picek dnes řekl, že v roce 2009 jako náčelník generálního štábu nakonec s nákupem souhlasil, ale nikdy podle něj nebyly zveřejněny jeho další podmínky, mezi nimi právě pořízení dvou větších letadel. Kvůli obchodu viní policie bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09) z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele. Smlouva podle policie byla o více než 650 milionů korun předražená.

Picek má za úspěch, že kvůli problémům se stroji CASA byl do ČR vrácen jeden z vyměněných bitevníků L-159. „Obrana se velice brání a živě diskutuje s dodavatelem a výrobcem,“ uvedl. Zaplacena byla také jednorázová pokuta 4,6 milionu korun a za pozdní dodávku systému pasivní ochranu jsou kompenzace asi milion měsíčně.