Čechům se příliš nechce přispívat na pomoc

Jižní Súdán slavící rok nezávislosti se potýká s velkými ekonomickými problémy.

Jižní Súdán slavící rok nezávislosti se potýká s velkými ekonomickými problémy. Zdroj: profimedia.cz

Česko podle průzkumu evropského veřejného mínění Eurobarometr patří k unijním zemím, kde nejvíce za poslední rok poklesla vůle přispívat na rozvojovou pomoc. „V sedmi zemích se projevil jasný negativní posun ve veřejném mínění. Lidí, kteří si přejí navýšení pomoci, ubývá. Těch, kteří chtějí snížit pomoc nebo ji nechat na dosavadní úrovni, naopak přibývá. Týká se to Itálie, Nizozemska, Česka, Španělska, Finska, Slovenska a Lucemburska,“ píše se ve zprávě.

Čechů, kteří by chtěli dodržet závazky k navýšení pomoci, nebo jít dokonce nad ně, je nyní 56 procent z dotazovaných. To je o čtyři procenta méně než před rokem. Naopak odpůrců pomoci je nyní 44 procent, o pět procent více než před rokem. I ve srovnání s ostatními zeměmi EU Češi výrazně projevují svoji skepsi k zahraniční pomoci. V sedmadvacítce fandí navyšování pomoci průměrně 61 procent Evropanů, snižovalo by ji jen 35 procent obyvatel EU.

Méně peněz na rozvojovou pomocMéně peněz na rozvojovou pomoc | E15

Podle ministerstva zahraničních věcí Česko v minulém roce poskytlo na rozvojovou pomoc 4,4 miliardy korun. To znamenalo sice proti roku 2010 mírný nárůst v absolutních číslech, ale v poměru k hrubému národnímu důchodu šlo o pokles. Že ale rozvojová pomoc není jen o penězích, připomenula studie think tanku IDEA.

Mbide Charles Kude: Na plantážích se nevydělá ani na živobytí

V hodnocení podle různých kritérií se Česko ukázalo jako nepříliš efektivní partner rozvojového světa a umístilo se na 20. místě z 23 hodnocených zemí. Podle think tanku by mohlo Česko šetřit penězi a zároveň efektivně pomáhat například zvýšením počtu stipendií pro studenty či zvýšením počtu povolení k pobytu a práci pro obyvatele rozvojových zemí.