Cena zlata díky měnové politice stoupá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Od spuštění třetího kola takzvaného kvantitativního uvolňování americkou centrální bankou (Fed) před čtyřmi týdny posílilo zlato již téměř o pět procent na 1780 dolarů za troyskou unci a láme jeden cenový rekord za druhým.

Na začátku tohoto týdne vystoupala cena zlata na nový rekord v eurech, přibližně 1380 eur za unci. Cena v dolarech se vyšplhala na nové maximum letošního roku poté, co šéf Fedu Ben Bernanke slíbil, že americká centrální banka s monetárními stimuly nepoleví ani poté, co největší světová ekonomika začne růst.

Fed není v rozvolňování měnové politiky sám. S podobnými kroky přišla v září také Evropská centrální banka, která se zavázala nakupovat neomezené množství dluhopisů svých členských zemí, pokud to bude nutné. Bank of Japan navýšila objem prostředků určených pro nákup aktiv. Analytici soudí, že cena zlata poroste v prostředí minimálních úrokových sazeb a tištění nových peněz i nadále.

V sázce na skutečnost, že čeští obchodníci nejraději investují, když jsou ceny na několikaletých maximech, by se na další vlně svezli také tuzemští investoři.

Cena zlata v posledních pěti letechCena zlata v posledních pěti letech | bruner@mf.cz

„Myslím, že na jaře příštího roku prolomí zlato magickou hranici dvou tisíc dolarů za unci a poté už pod ní jen tak neklesne,“ předvídá ředitel České mincovny Radek Šulta. „Do půl roku bude unce stát dva tisíce dolarů,“ je stejného názoru Libor Křapka ze společnosti Safina. Nárůst počtu firem obchodujících s investičním zlatem byl v posledních letech enormní. V roce 2004, kdy byl prodej investičního zlata osvobozen od daně z přidané hodnoty, existovaly dvě. Nyní je společností přes tři stovky.

Investiční kovy se stávají běžným finančním produktem

Ve snaze zlákat i drobné investory začaly nyní některé společnosti nabízet možnost spoření do zlatých slitků od několika stovek měsíčně. Jednou z nich je i Česká mincovna, která razí všechny mince vydávané Českou národní bankou.

„Spořit se dá od dvou set korun měsíčně, a jakmile má klient naspořeno na slitek o žádané hmotnosti, může si ho zakoupit,“ vysvětluje Kamil Kresta, manažer spořicího portálu České mincovny ČM Aurum.