Cenu za OKD domlouval Sobotka s Urbanem, hájili se u soudu úředníci

Obžalovaní u soudu

Obžalovaní u soudu Zdroj: CTK

Tři muži vinění ze závažných chyb při privatizaci těžební společnosti OKD v roce 2004 dnes před soudem odmítli obžalobu. Údajná škoda má dosahovat 5,7 miliardy korun. Obvinění se hájí mimo jiné tím, že prodejní cena státního podílu nevzešla ze znaleckého posudku, ale z nabídky tehdejšího majoritního vlastníka karbon Investu, který nakonec státní podíl získal.

Konkrétní cena se podle obžalovaných domlouvala na úrovni tehdejších ministrů financí a průmyslu, kterými byli Bohuslav Sobotka a Milan Urban (oba ČSSD). Uvedli to dnes při výpovědích u soudu, který se začal privatizací OKD zabývat.

V kauze figuruje znalec, jehož obžaloba viní z hrubého zkreslení posudku, podle něhož se před 11 lety prodal státní podíl v těžební firmě OKD. Před soudem stanuli také dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek, kteří měli privatizaci na starosti. Podle obžaloby jim muselo být jasné, že prodejní cena OKD vychází z nesprávných závěrů znaleckého posudku, který si nechal fond vypracovat.

Fond národního majetku měl v těžařské firmě podíl zhruba 46 procent. Obviněný Doucha ze společnosti Vox consult vyčíslil hodnotu státní části firmy na dvě miliardy korun. Podle obžaloby však při svém hodnocení pominul některé složky majetku dolů, mezi které patřily třeba dceřiné firmy a rekreační objekty, a chybně vyčíslil hodnotu téměř 44 tisíc bytů v majetku OKD.

Zkreslený posudek

Podle státního zástupce Tomáše Černého při tvorbě posudku nepostupoval správně a používal špatné informace. „Na základě takto hrubě zkresleného znaleckého posudku byl připraven a předložen vládě souhrnný materiál, v němž byl navržen prodej podílu OKD,“ uvedl Černý při čtení obžaloby.

Prodej akcií v roce 2004 schválila vláda pod vedením Stanislava Grosse, v níž byl ministrem financí současný premiér Sobotka. Fond národního majetku státní podíl prodal za 4,1 miliardy korun skupině Karbon Invest. Podle státního zástupce však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy korun. Způsobená škoda 5,7 miliardy korun je tak podle žalobce rozdílem těchto částek. K trestnímu řízení se dnes připojil stát, který vymáhá údajně způsobenou škodu včetně úroků.

Doucha při výpovědi zdůraznil, že neměl posuzovat majetkový podíl státu v OKD. „Šlo výhradně o ocenění více než 11 milionů kusů standardních akcií o jmenovité hodnotě 1000 korun,“ prohlásil Doucha. Zároveň hájil postup, jak posudek vypracoval a odmítl i tvrzení, že vycházel ze špatných informací.

Při čtení obžaloby vyšlo najevo, že vyhotovení kontroverzního posudku trvalo jen necelý měsíc. Podle Douchy to byla dostatečně dlouhá doba, jelikož na posudku pracoval i s dalšími experty.

Při čtení obžaloby vyšlo najevo, že vyhotovení kontroverzního posudku trvalo jen necelý měsíc. Podle Douchy to byla dostatečně dlouhá doba, jelikož na posudku pracoval i s dalšími experty. „Trvám na tom, že ten posudek byl naprosto správný,“ řekl Doucha.

Obžalobu odmítl i Kuta se Škurkem, kteří se shodli na tom, že v podstatě zajišťovali servis pro privatizaci a řídili se pokyny od tehdejších ministrů Sobotky a Urbana. „Rozhodnutí vlády jasně deklaruje, že cena vzejde z nabídky Karbon Investu,“ uvedl Škurek. Kuta doplnil, že se cena domlouvala na ministerské a vládní úrovni. „Na nás nebylo zpochybňovat cenu, která byla dohodnuta na úrovni ministrů,“ podotkl Kuta.

Podle obou úředníků navíc neměl posudek Douchy na privatizaci vliv, protože její příprava začala mnohem dříve. Cenu obchodu prý také limitovalo rozhodnutí vlády o prodeji akcií předem vybranému zájemci. „Je na každém z nás, abychom si udělali obrázek, kde leží odpovědnost,“ řekl Kuta.

Ještě nižší cena

Původně vláda schválila prodej OKD za 2,25 miliardy korun, ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže privatizaci zamítl s tím, že je cena příliš nízká. „My jsme byli ti, kdo do smlouvy o prodeji akcií zapracovali podmínku přezkoumání antimonopolním úřadem,“ řekl dnes Kuta. Tržní cena OKD se tehdy údajně pohybovala kolem 3,5 miliardy korun.

Karbon Invest patřil Viktoru Koláčkovi a Petru Otavovi. Koláček s Votavou o dva měsíce později celé OKD prodali investiční skupině RPG Industries, kterou vedl Zdeněk Bakala. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

Obžaloba Douchu viní z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, za což mu hrozí až deset let vězení. Zbývající dva muži jsou viněni z porušení povinností při správě cizího majetku, za což jim hrozí až osm let vězení. Soud bude pokračovat 20. listopadu.

Tajný plán pro OKD: Prodat perspektivní doly, zbytek utlumí Diamo