Ceny udržitelného rozvoje míří do Česka

Veronika Richterová se umělecké recyklaci věnuje už přes deset let

Veronika Richterová se umělecké recyklaci věnuje už přes deset let Zdroj: Veronika Richterová; www.veronikarichterova.com

Česku budou poprvé v historii uděleny Ceny udržitelného rozvoje (SDGs) pod hlavičkou OSN. První nezávislé ocenění za udržitelnost a společenskou odpovědnost v Česku společně uvedly Úřad vlády ČR, Asociace společenské odpovědnosti, UN Global Compact v ČR, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Česká rozvojová agentura a Informační centrum OSN v Praze. 

Nominovat projekt, produkt nebo službu napomáhající naplňovat jeden nebo více Cílů udržitelného rozvoje do Cen SDGs je možné do 16. dubna. „Nejen ve světě, ale i v České republice lze najít skvělé konkrétní aktivity a strategie, které podnikají firmy a další organizace v rámci udržitelnosti a přispívají tak k plnění SDGs,“ uvádí Anna Kárníková, ředitelka Odboru pro udržitelný rozvoj, Úřadu vlády.

Cílem Cen SDGs je rozšířit povědomí o Cílech udržitelného rozvoje a motivovat firmy, neziskové organizace, veřejnou správu i širokou veřejnost k jejich začlenění do každodenních životů.

Autoři tvrdí, že by měly ocenit úsilí českých firem i organizací, které začleňují udržitelnost do své strategie a pomáhají tak České republice a světu k udržitelnější budoucnosti a naplňování Agendy 2030.

Udělení cen proběhne na konci května za účasti Jeffreyho D. Sachse, světově známého profesora ekonomie, experta na udržitelný rozvoj, odborného poradce OSN a autora několika bestsellerů.

Ceny SDGs budou rozdány v pěti kategoriích:

Soukromý sektor
Veřejná sféra
Cena odborné poroty
Reporting podle SDGs
Cena České rozvojové agentury za významný přínos k naplňování cíle SDG 17

 

O SDGs

Sedmnáct Cílů udržitelného rozvoje (Sustainable Development Goals - SDGs) bylo přijato 25. září 2015 na summitu OSN v rámci tzv. Agendy 2030 „Přeměna našeho světa: Agenda pro udržitelný rozvoj“.

Představují program rozvoje na následujících 15 let (2015 – 2030) vedoucí k vymýcení extrémní chudoby, boji s nerovností a nespravedlností a k ochraně naší planety. Zaměřují se na nejdůležitější ekonomické, společenské a environmentální výzvy naší doby a jasně definují svět, ve kterém chceme žít. SDGs jsou obecně platné pro všechny, nikoho nevyjímaje. Na jejich formulaci se podílely všechny členské státy OSN, zástupci občanské společnosti, podnikatelské sféry, akademické obce i občané ze všech kontinentů.