Červíček: Pecinovi jsem nikdy neslíbil, že odstoupím

Martin Červíček (Zdroj: ČTK)

Martin Červíček (Zdroj: ČTK) Zdroj: CTK

Policejní prezident Martin Červíček podle svých slov nikdy neslíbil ministru vnitra Martinu Pecinovi, že po případném návratu odvolaného šéfa policie Petra Lessyho do čela sboru odstoupí. Pokud by ale musel, stal by se opět náměstkem pro kriminální policii a vyšetřování. Červíček to dnes řekl v České televizi.

„Nikdy jsem panu ministrovi neřekl, že odstoupím z funkce,“ opakoval Červíček své dřívější vyjádření. Pecina ale tvrdí, že se na tom v minulosti dohodli, naposledy to uvedl na setkání s poslanci bezpečnostního výboru Sněmovny tento týden. Červíčkovi také byla údajně nabídnuta funkce styčného důstojníka na Slovensku. Službu v zahraničí ale Červíček odmítá.

Po nedávném návratu Lessyho do funkce Pecina nařídil správní řízení, ve kterém se má přezkoumat zákonnost Červíčkova jmenování. Pokud z funkce prezidenta odejde, měl by se stát zpět náměstkem pro vyšetřování. Tím je ale nyní Václav Kučera, a podle Červíčka by se proto situace musela na základě dosavadního postupu Peciny řešit dalším správním řízením. Červíček situaci označil jako absurdní a měl by ji podle něj řešit někdo jiný než ministr, zřejmě správní soud.

Červíček dále uvedl, že zatím neslyšel ani slovo kritiky týkající se fungování a velení policie, výjimkou jsou prý pouze předešlé týdny, kdy šéf policie nesouhlasil s některými požadavky ministra. Sám Pecina prý také dříve řekl, že nechce „přepřahat“ vedení sboru.

Přezkumné řízení je nezákonné, tvrdí Červíčkův obhájce

Pecina podle Červíčka nemusel problém s návratem Lessyho řešit ve správním řízení. Není to prý poprvé, co se řeší podobná situace, postup byl ale podle něj dříve odlišný. Jako příklad uvedl, když se komplikace s dvěma šéfy dopravní policie vyřešila převelením na jinou pozici. Pecina podle něj postupuje podle jiného výkladu. „Budí to dojem určité účelovosti,“ dodal Červíček.

Podle Červíčkova obhájce Josefa Kopřivy nesplňuje Pecinovo přezkumné řízení zákonné předpoklady a je zahájené špatně. „Chybí jakýkoliv důvod, proč by mělo být ustanovení policejního prezidenta do funkce nezákonné,“ řekl právník v pátek deníku Právo. Kopřiva dodal, že Červíček má v řízení právo na obhajobu, ale kvůli chybě ani neví, proti čemu se má bránit. Pecina tuto kritiku odmítl, řízení je prý zahájeno, pokud se udělá první krok ve věci.

Pecian neposlechl poradce

Pecina rozhodl o návratu Lessyho minulý týden navzdory doporučení své poradní komise poté, kdy jeho stíhání kvůli údajné pomluvě a zneužití pravomoci zastavil soud. Lessyho propustil ze služebního poměru loni v srpnu tehdejší ministr Jan Kubice poté, co policejního prezidenta obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů. Lessy údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi.

Obvodní soud však následně Lessyho zprostil viny, odvolací pražský městský soud pak trestní řízení zcela zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení. Zasáhnout do kauzy však může ještě nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman s případným dovoláním.

Pecina tvrdí, že neměl jinou možnost, než Lessyho vrátit do služby. Exšéf sboru je podle něj před zákonem pravomocně nevinný. Pecina nicméně doufá, že vyřešení dvojvládí v čele policie připadne ministrovi vnitra nové vlády.

Červíček také dříve naznačil, že ministr postupuje proti němu, protože odmítl jeho návrhy na personální změny v policii. Týkaly se prý šéfa protikorupční policie a vedení krajských ředitelství ve Zlínském, Olomouckém a Jihočeském kraji. Ministr to odmítl a údajné snahy o dosazení „svých“ lidí do funkcí označil jako absurdní.