Češi a Slováci: Obnovíme výrobu albatrosů

Albatros L-39

Albatros L-39 Zdroj: Profimedia.cz

Společná logistika, výcvik a také nákupy vojenské techniky jako například cvičných letounů, útočných pušek či radarů. To vše začínají intenzivně projednávat ministerstva obrany České a Slovenské republiky tak, aby konkrétní výsledky byly na stole už letos. Země Visegrádu pak v reakci na ukrajinskou krizi sestaví bojové uskupení, takzvanou battlegroup V4.

Po letech obecných politických proklamací se začínají rýsovat první konkrétní projekty. Podle dokumentu, který má deník E15 k dispozici, o nich nedávno jednal Řídicí výbor pro koordinaci rozvoje spolupráce v oblasti obrany, který vznikl na základě dohody české a slovenské vlády z loňského září.

Pod výbor spadá osm pracovních skupin. Ta pro vyzbrojování řeší obnovu výroby levného cvičného proudového letounu s označením L-39 NG, který by vycházel z osvědčených albatrosů. „Stávajícím cvičným letounům L-39C a L-39ZA, které armády obou zemí používají, končí životnost a po roce 2019 bude nezbytné zajistit jejich náhradu. Na projekt L-39NG je velmi kladná odezva jak ze Slovenska, tak i z dalších států, které buď používají stávající verze L-39, nebo připravují akvizici levného proudového cvičného letounu,“ uvádí se v materiálu.

V této souvislosti je ve hře také vybudování mezinárodního výcvikového centra. Slováci rovněž zvažují, že by podobně jako Češi přezbrojili jednotky novými útočnými puškami CZ 805 Bren. Nabízí se i společný nákup 3D radarů, které vyrábí konsorcium českých a slovenských firem.

Spolupráce letectva

Další pracovní skupina pro ochranu vzdušného prostoru finalizuje dohodu mezi středisky pro taktické řízení operací protivzdušné obrany obou států, jež by umožnila příhraniční operace.

Právě otázka budoucnosti nadzvukového letectva nyní zaměstnává Slováky nejvíce. Pracovní skupina pro státní podniky se zabývá dodávkami munice a zbraňových či průzkumných systémů nebo opravami letecké techniky v českých a slovenských zbrojovkách. Tato skupina řeší i užší spolupráci vojenských nemocnic a výzkumných pracovišť.

Vedle toho se intenzivně debatuje v rámci V4. Prvním výsledkem je dohoda o společném bojovém uskupení o síle tří až čtyř tisíc vojáků. To má být připraveno do roku 2016 tak, aby bylo schopno nasazení do deseti dnů na vzdálenost šest tisíc kilometrů od Bruselu. „Bude to vlajková loď obranných kapacit zemí Visegrádu,“ uvedl na bratislavské konferenci Globsec polský ministr obrany Tomasz Siemoniak.