Češi dlužili v pololetí o 127 miliard korun více než před rokem

Platební karty

Platební karty Zdroj: Sean MacEntee/flickr

Češi dlužili na půjčkách bankám a finančním institucím v polovině roku 1,5 bilionu korun, což bylo o 127 miliard více než koncem června 2013. Počet lidí s úvěry na bydlení se významně zvýšil, berou si ale v průměru menší částky. Problémy se splácením se nezhoršují.

Podle statistik Bankovního a Nebankovního registru klientských informací je počet lidí, kteří mají nějakou formu půjčky, se v polovině letošního roku ve srovnání se stejným obdobím loni zvýšil o 149 tisíc. Z toho o 133 tisíc více osob si vzalo úvěr na bydlení a o 16 tisíc lidí více si vzalo krátkodobý úvěr.

Přes zvýšený počet lidí s půjčkami je podíl takzvaného ohroženého dluhu, tedy tři a více měsíců po splatnosti, stejných hodnot jako před rokem. Podíl ohroženého dlouhodobého dluhu na jeho objemu byl koncem června kolem dvou procent, u krátkodobého to bylo devět procent. Problémy se splácením měla čtyři procenta z celkového počtu klientů s dlouhodobým dluhem a 11 procent lidí s krátkodobým dluhem.

Krátkodobý dluh roste

„Výsledky našich statistik potvrdily trend posledního období, kdy se nadále zvyšuje počet lidí zejména s úvěrem na bydlení a snižuje se jeho průměrná částka. Tyto výsledky na jedné straně potvrzují rostoucí zájem zejména o hypoteční úvěry a na druhé straně ukazují, že se lidé zadlužují zodpovědněji a pečlivěji zvažují, jak vysokou částku úvěru si mohou dovolit,“ uvedl Zuzana Pečená, ředitelka CBCB - Czech Banking Credit Bureau, která registr provozuje.

Průměrná částka dluhu pořízeného na bydlení se za uplynulý rok snížila o 135 tisíc korun na necelých 1,5 milionu korun. Naproti tomu průměrná částka krátkodobého dluhu se mírně zvýšila o 4800 na 145 tisíc korun. Celkový počet otevřených smluv dosáhl koncem druhého čtvrtletí letošního roku téměř 5,7 milionu, což bylo meziročně o 143 tisíc smluv více.

Trojnásobný nárůst

Na úvěrovém trhu je také zřejmý trend, kdy finanční instituce častěji prověřují úvěrovou historii žadatelů o půjčky, než tomu bylo dříve. Počet dotazů uživatelů Nebankovního registru klientských informací se za poslední tři roky zvýšil více než trojnásobně, konkrétně z 2,1 milionu dotazů za rok 2011 na více než 7,7 milionu dotazů za rok 2013, upozornil Jiří Rajl, ředitel sdružení CNCB - Czech Non-Banking Credit Bureau, provozující nebankovní registr.

Pozitivní trend zodpovědného zadlužování se projevuje také na významně rostoucím počtu klientů, kteří si kontrolují aktuální stav svých závazků on-line prostřednictvím nového portálu www.kolikmam.cz. Ke 2. září 2014 se zaregistrovalo 2725 uživatelů, kteří si celkem zakoupili 1188 úvěrových zpráv.

Průměrně 1,8 milionu

Nejvíce půjček na bydlení a v největším celkovém objemu patří klientům ve věku od 35 do 44 let. Nejvyšší průměrnou částku na bydlení si však berou lidé ve věku od 30 do 34 let, a to 1,8 milionu korun. Také krátkodobých půjček patří nejvíce klientům ve věku 35 až 44 let a jen o něco méně půjček patří klientům ve věkové skupině od 45 do 54 let. Nejvyšší průměrnou částku u krátkodobých půjček si berou lidé ve věku 45 až 54 let 176 tisíc.

Společnost CRIF - Czech Credit Bureau je organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního a Nebankovního. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky.

Konec utrácení. Úspory českých domácností rostou