Češi kvůli inflaci propadli sběratelství. Draží vzácné mince, auta i motorky

Raritní Svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se před dvěma lety vydražil za rekordních 23 milionů korun.

Raritní Svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se před dvěma lety vydražil za rekordních 23 milionů korun. Zdroj: ČTK - Vít Šimánek

Raritní Svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se před dvěma lety vydražil za rekordních 23 milionů korun.
2
Fotogalerie

Rostoucí inflace podle největšího českého aukčního portálu Aukro posiluje zájem Čechů ukládat peníze do investičních sběratelských předmětů a také starožitností. V dubnu jich na něm vydražili za 197 milionů korun, proti čtvrtému měsíci loňského roku je to nárůst o 11,6 procenta. Poptávka je neustále po vzácných mincích, stále častěji lidé obchodují také s automobily a motorkami.

První místo v žebříčku deseti nejzajímavějších vydražených předmětů za duben si vysloužila sada Svatováclavských dukátů z roku 1937. Nový majitel za ni zaplatil 1,6 milionu korun. Za částku o zhruba 300 tisíc korun nižší se prodala puncovaná sada československých dukátů svatého Václava vyražená v roce 2018 ke 100. výročí vzniku Československa.

Třetí příčka žebříčku patřila půlkilogramovému zlatému slitku vydraženému za 702 tisíc korun. „Cena zlata od března mírně klesá. Vzhledem k dlouhodobému zhodnocování této komodity, může ale jít o vhodnou dobu k nákupu,“ uvedl odborník na starožitnosti a sběratelství ve společnosti Aukro Pavel Krejčíř. V uplynulém měsíci našla nového majitele také desetikoruna s malým „Kč“. Vítěz aukce ji získal za 615 tisíc korun.

Velkým zájem přilákala aukce mopedu Stadion S23, sledovalo ji 900 lidí. Veterán se prodal za 317 tisíc korun. „Moped nebyl renovován, zůstal s původním lakem i motorem. Prodávající jako třešničku na dortu zabalil pár náhradních součástek do papíru z časopisu Motor z roku 1965,“ dodal Krejčíř.

Aukro se zaměřuje na aukce i prodej a nákup za pevné ceny. Svou činnost portál zahájil v roce 2003, eviduje přes 4,5 milionu registrovaných uživatelů. Loni meziročně zvýšil obrat o 30 procent na 3,3 miliardy korun. Za sběratelské a starožitné předměty na něm lidé utratili zhruba dvě miliardy korun, proti roku 2020 o 36 procent více.