Češi pracují pro stát 169 dní, daňová byrokracie ale neúměrně roste

OSVČ versus nemoc:  Nepracuješ -nevyděláváš

OSVČ versus nemoc: Nepracuješ -nevyděláváš Zdroj: Profimedia

Výše nemocenské a mateřské u OSVČv závislosti na měsíční platbě nemocenského pojištění
Den daňové svobody v jednotlivých zemích Evropy
3
Fotogalerie

Daňoví poplatníci v Česku budou letos pracovat na odvod daní 169 dní, tedy stejně jako loni. Podle společnosti Deloitte připadne den daňové svobody na 17. června 2017. Přibližně stejně jako Češi na tom budou i Nizozemci, Portugalci a Němci. Nejvíce dnů budou na daně pro stát pracovat poplatníci v Belgii a Lucembursku, naopak nejméně v Bulharsku a Rumunsku. 

Analytici Deloitte pokládají z pohledu celkového inkasa daní za nejvýznamnější změnu letošního roku rozšíření elektronické evidence tržeb. “Toto opatření by mělo kompenzovat vliv výše uvedených parametrů daňového systému a datum dne daňové svobody by tak mělo zůstat stejné jako loni,” říká David Marek, hlavní ekonom Deloitte.

Daně v praxi: Nárůst agendy, přísnější kontroly, časté změny legislativy

„Z každodenní praxe, různých průzkumů a školení vnímáme, že poplatníci a plátci pociťují nárůst daňové agendy související s novými povinnostmi – ať již z titulu zavedení kontrolního hlášení v loňském roce nebo přípravy na elektronickou evidenci tržeb,” připomíná Radka Mašková, ředitelka daňového oddělení v Deloitte. Došlo také v řadě případů ke změně v přístupu finančních úřadů při vyhodnocování údajů a následně k průběhu daňových kontrol. Zatímco dříve se zaměřovaly na jednotlivosti, v poslední době posuzují celkovou ekonomickou a daňovou situaci daňového poplatníka na základě důkladnější analýzy dat z přiznání.

I když je český daňový systém obecně stejný, jako v ostatních zemích EU, určitá nejistota mezi daňovými poplatníky trvá, a to kvůli častým změnám daňových zákonů. “V nadcházejících letech bude navíc třeba zohlednit v daňové legislativě různá další opatření přijatá státy v rámci boje proti daňovým únikům. V oblasti mezinárodního zdanění tak očekáváme významné změny, na které se budou muset daňoví poplatníci dobře připravit,“ dodává Mašková.

Den daňové svobody

Den daňové svobody představuje jednoduchou, laicky srozumitelnou reprezentaci daňové zátěže v ekonomice. Používaná metoda výpočtu rozděluje rok na dvě části v poměru odpovídajícím podílu celkových daňových příjmů a čistého národního důchodu.

 

Tabulka: Počet dní práce pro stát a den daňové svobody v jednotlivých zemích Evropy. 

Den daňové svobody v jednotlivých zemích EvropyDen daňové svobody v jednotlivých zemích Evropy|Deloitte