Češi vymírají, na konci století nás může být jen 7,5 milionu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Novak

Počet obyvatel Česka by se už za pár let mohl začít snižovat. A to tak výrazně, že na konci století by v zemi mohlo žít až o tři miliony méně lidí než dnes (což je cca 10,5 milionu). Celou třetinu přitom budou tvořit senioři nad 65 let a průměrný věk se bude pohybovat kolem padesátky. A nepomůže ani příliv imigrantů. Vyplývá to z projekce Českého statistického úřadu do roku 2101.

Odhad je takzvanou střední variantou vývoje, která je nejpravděpodobnější. ČSÚ ale vypočítal i další scénáře. Optimistická verze odhaduje pokles obyvatel do konce století na 9,1 milionu, nejčernější vize počítá s 6,1 milionu obyvatel.

Lidí přitom v posledních letech přibývalo, a to díky migraci. Do budoucna ale příliv cizinců nemusí stačit. „Podle nejpravděpodobnější střední varianty bude počet obyvatel České republiky růst pouze do roku 2018, kdy dosáhne 10,54 milionu osob. V následujících letech už zahraniční migrace nebude schopna kompenzovat zvyšující se rozdíl mezi počtem zemřelých a narozených,“ nastínila možnou budoucnost demografka Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Pokud by se v Česku usídlilo v budoucnu každý rok kolem 25 tisíc lidí ze zahraničí, mohlo by v nejlepším případě mít na konci století 9,1 milionu obyvatel. Kdyby ale cizince přestal stát lákat a přicházelo by jich kolem 10 tisíc ročně, mohlo by v zemi žít už jen 6,1 milionu lidí. Jako nejpravděpodobnější variantu statistici ale vidí to, že by Česko mělo 7,7 milionu obyvatel.

Projekce vývoje počtu obyvatel do konce stoletíProjekce vývoje počtu obyvatel do konce století | CSU

Druhá polovina století tak bude patřit seniorům. Prodlužování délky života a současně nižší počet narozených dětí bude mít za následek výrazné zvýšení podílu osob starších 65 let v populaci. V roce 2060 vystoupá jejich podíl až na 34 procent ze všech obyvatel České republiky. V absolutním vyjádření se bude jednat o 3,2 milionu seniorů. Tento vývoj je z demografického hlediska naprosto přirozený a nijak se neliší od vývoje v zemích západní nebo severní Evropy,“ uvedl jeden z autorů projekce Miroslav Šimek.

Nyní tvoří senioři na 65 let věku 17 procent populace. Díky prodlužování věku odhodu do důchodu ale poroste počet starobních důchodů jen do 60. let, a to ze současných 20 na 28 procent. Poté začne opět klesat a na konci století se vrátí na pětinu populace.

Proměna „stromu života“Proměna "stromu života"Proměna "stromu života" | CSUProměna "stromu života"Proměna "stromu života" | CSU

O deset let se prodlouží také průměrná délka života. Nyní se ženy dožívají skoro 81 let a muži 75 let. Na přelomu století by průměrná Češka mohla žít do 91,1 roku, průměrný Čech pak do 86,6 roku. Průměrný věk se vyšplhá na padesátku, nyní je nepatrně přes 40 let. Už kolem roku 2050 by v Česku mohlo být na 15 tisíc stoletých.

Seniorů bude přibývat. Zatímco nyní tvoří lidé nad 65 let asi 17 procent populace, za pár desetiletí jich bude třetina. Ubude hlavně lidí v produktivním věku. Průměrný věk dosáhne padesátky, nyní je něco málo přes 40 let. Ubude naopak dětí do 15 let, v 60. letech jich bude jen 12 procent.

Úbytek obyvatel by mohla zmírnit jen vysoká plodnost, tedy počet dětí na ženu. Na počátku 90. let minulého století dosahovala hodnoty téměř 1,7. Poté se propadla na 1,1 a byla nejnižší na světě. Na počátku tisíciletí se začala zvedat. Skončila na 1,4. Optimistický vývoj přerušila krize. Statistici očekávají, že příští generace budou potomků mít víc. V polovině století by se plodnost mohla rovnat 1,56. Dál by se měl zvyšovat i průměrný věk matek. Děti by měly mít v průměru skoro ve 31 letech, teď je to v necelých 30 letech.

„Různé sociologické výzkumy napovídají, že ženy by chtěly více dětí. Je to ale silně ovlivněno podmínkami, které mají ve společnosti. Jak ukazují výsledky šetření, harmonizace pracovních a rodinných povinností není v Česku rozhodně jednoduchá,“ uvedla Němečková.

Projekce plodnosti do konce stoletíProjekce plodnosti do konce století | CSU