Češi zaostávají za Evropou v mobilních platbách. Řada služeb je však stále nedostupných

Bezkontaktní platba mobilem

Bezkontaktní platba mobilem Zdroj: Petr Novotný

Bezkontaktní platba mobilem
Bezkontaktní platba mobilem
Výběr z bezkontaktního bankomatu
Bezkontaktní platba
5
Fotogalerie

Zatímco v bezkontaktních platbách je Česko ve světové špičce, tak v placení přes mobily zaostávají Češi zřetelně za Evropany. Vyplývá to z průzkumu platební asociace Visa o digitálních platbách.

Placení přiložením mobilu, prostřednictvím aplikace či uloženou platební kartou na internetové stránce je v Evropě čím dál častější. Uživatelů takzvaných „mobilních peněz“, kteří provedli reálně platbu, je 68 procent. Podobnou platbu ovšem provedlo jen 47 procent Čechů. Nejnovější studii o využití mobilních aplikací zveřejnila platební asociace Visa, která se zabývala digitálními platbami. Výsledky studie má server e15.cz exkluzivně k dispozici.  

„Svá mobilní zařízení sice pro správu svých peněz zatím nepoužíváme tak jako často jako v jiných evropských zemích, ale jsem přesvědčen o tom, že i tento trend u nás rychle poroste. Češi totiž milují inovace,“ komentoval výsledky průzkumu Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa pro Česko a Slovensko. 

Důvodem je skutečnost, že téměř 83 procent nákupů se platí na tuzemském trhu bezkontaktními platebními kartami, což z Čechů dělá podle Gajdoše světové rekordmany. Právě z těchto spotřebitelů se přitom stávají uživatelé „mobilních peněz“. Spotřebitelé provádějící bezkontaktní platby jsou totiž podle viceprezidenta Visy Billa Gajdy ochotnější využívat nové platební technologie. Od začátku letošního roku bylo přitom zaplaceno pouhým pípnutím 5,9 miliardy transakcí na všech evropských trzích, kde Visa působí.

Podívejte se, jak funguje bezkontaktní platba mobilním telefonem 

Navíc na tuzemském trhu je problém s tím, že řada služeb není ještě dostupných. Jde například o Apple Pay. Zavedení digitálních peněžek na tuzemském trhu tak může využití „mobilních peněz“ velmi rychle zvýšit.

V Evropě se nejvíc mobilní platby využívají ve Skandinávii, kde je ostatně nejrozvinutější trh s platebními kartami. Mobilní platby pak nejvíce využívají lidé ve věku 18 až 34 let neboli generace mileniálů. V průměru 57 procent z nich využívá mobilní zařízení k posílání peněz přátelům oproti 45 procentům lidí z evropské populace.

Ostatně i v tomto ohledu jsou Češi ve využívání mobilních plateb opatrnější oproti Evropě. Podobným způsobem poslalo peníze jen šestatřicet procent českých spotřebitelů. Polovina Čechů ovšem využívá mobilní aplikace ke kontrole svých bankovních účtů. V Evropě jde v průměru o téměř dvě třetiny populace. Před dvěma lety mělo podobnou aplikaci jen 29 procent dotázaných Evropanů a jen sedm procent ji použilo ke správě svých finančních prostředků. 

V posledních letech dochází v celé Evropě k rychlému rozšiřování mobilních peněz. „Potvrzuje se, že tyto digitální produkty a služby vyhovují rychlému životnímu stylu zákazníků a spotřebitelé jsou na ně připraveni,“ dodává Gajdoš.