České firmy jsou stále častěji řízené z Maďarska

Maďarsko

Maďarsko Zdroj: profimedia.cz

Rok od roku stoupá počet českých firem, které mají vlastníky v Maďarsku. Důvodem jsou nízké daně pro malé a střední firmy či osvobození od daní z dividend a kapitálových zisků. Podle agentury Čekia je podobný nárůst zřetelný i v sousedním Slovensku.

Maďarsko se tak v posledních letech stalo podle agentury skrytým daňovým rájem. Od roku 2009 do poloviny letošního roku se počet českých firem ovládaných z Maďarska zvýšil o 41 procent na 944 společností, v případě Slovenska dokonce o polovinu na necelých 10 tisíc podnikatelských subjektů.

„Tempo růstu počtu českých a slovenských firem, které jsou kontrolovány vlastníky s oficiálním sídlem v Maďarsku, je v posledních třech letech impozantní,“ poznamenala analytička agentury Čekia Petra Štěpánová.

:

V rámci Evropy je Maďarsko, spolu se Španělskem, podle ratingu poradenské společnosti Dun & Bradstreet, nejhůře hodnocenou zemí, a to na úrovni středního rizika návratnosti investice „Maďarská ekonomika není právě v dobré kondici, a tak se zdá, že tamní vláda hledá různé způsoby, aby podpořila budoucí růst,“ uvedla dále Petra Štěpánová.

Problémem však zůstává nestabilita daňových zákonů daná vládními experimenty a administrativní náročnost podnikání. „Z těchto důvodů lze předpokládat, že země bude mít nadále v daňovém plánování své místo, ale pozice a výhodnosti nebo Nizozemska nikdy nedosáhne,“ řekl obchodní ředitel Akont Trust Company Michal Friedberger.

V Maďarsku našly zázemí například společnosti Slovnaft Česká republika, BorsodChem či Korona Lochovice.