České hospodářství znatelně zpomalilo, potvrdili statistici

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Český statistický úřad
2
Fotogalerie
Česká ekonomika zpomalila ve druhém čtvrtletí meziroční růst na 2,4 procenta z 4,1 procenta v prvním čtvrtletí. Zpřesněný odhad zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Tempo růstu HDP zůstalo v případě druhého čtvrtletí stejné jako v odhadu z konce srpna, statistici ale o desetinu procentního bodu snížili růst v prvním čtvrtletí. Mezičtvrtletně rostl hrubý domácí produkt o 0,7 procenta.

Vykázaný meziroční růst je nejslabší od čtvrtého čtvrtletí 2016, přičemž ve druhém pololetí může podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče meziroční růst HDP mírné zrychlit. "I tak ale za celý rok 2018 čekám růst HDP na úrovni 2,9 procenta, když v roce 2017 česká ekonomika vykázala růst 4,5 procenta," uvedl.

Důvodem podle Jáče je, že česká ekonomika se potýká se zpomalením hospodářského růstu na hlavním exportním trhu, kterým je eurozóna. "Brzdu pak představuje také situace na tuzemském trhu práce a obecně skutečnost, že česká ekonomika operuje na hraně svých možností a výrobní kapacity jsou plně využity," dodal.

Úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností oproti předchozímu čtvrtletí vzrostl o 1,4 procenta, meziroročně o 2,7 procenta. Zvýšila se i reálná spotřeba na obyvatele a vrostla míra úspor. "Domácnostem ve druhém čtvrtletí vrostly příjmy rychleji než výdaje, což se projevilo i v rostoucí míře úspor. Ta ve druhém čtvrtletí dosáhla 9,8 procenta. Míra investic domácností zůstala na stejné úrovni jako v předchozím čtvrtletí," uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

V absolutních číslech dosahoval průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele 26 065 korun, zatímco měsíční spotřeba na obyvatele činila 24 213 korun. Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání byl ve druhém čtvrtletí 32 878 korun, ve srovnání s předchozím kvartálem se reálně zvýšil o 1,8 procenta, meziročně o šest procent.

Míra zisku nefinančních podniků byla 46,9 procenta, což je o jeden procentní bod méně než v předchozím čtvrtletí a o 2,5 procentního bodu méně než před rokem. "Zůstala i tak nadprůměrná, neboť dle dostupných údajů Eurostatu se průměrná míra zisku nefinančních podniků za EU dlouhodobě pohybuje okolo 40,0 procent," uvedl ČSÚ. Celkové mzdové náklady nefinančních podniků vzrostly meziročně o 9,4 procenta. Míra investic dosáhla 28,9 procenta, meziročně tak byla vyšší o 0,6 procentního bodu.