České skládky dráždí Brusel. Vyšle experty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Marek Podhora

Na ministerstvu životního prostředí (MŽP) bude 19. září rušno. Přijedou zástupci Evropské komise, aby Česku vyčinili za špatné nakládání s komunálním odpadem. Česko bylo v nedávné studii komise zařazeno mezi nejproblémovější státy. Místo aby vzniku odpadů předcházelo a odpad recyklovalo, omezuje se na skládkování.

„Obrázek vycházející z této studie potvrzuje mé vážné obavy. Mnoho členských států dosud vyváží značné množství komunálního odpadu na skládky, což je nejhorší možný způsob, jak s odpadem nakládat,“ prohlásil minulý týden v Bruselu komisař pro životní prostředí Janez Potočnik. Na ministerstvu se už na vizitaci chystají: „Ministerstvo obdrželo výslednou studii Evropské komise asi před třemi týdny a již zahájilo přípravu na chystanou schůzku,“ říká mluvčí rezortu Matyáš Vitík.

Česko se přitom v recyklování komunálního odpadu zlepšuje. Zatímco v roce 2009 byla recyklována dvě procenta komunálního odpadu, o rok později to bylo podle Eurostatu už 14 procent. Komisi to nestačí. Detailní přehled o tom, jak členské státy s komunálním odpadem zacházejí, pro Brusel vypracovala mnichovská konzultační firma BiPRO. A pro Česko to dopadlo špatně. Na rozdíl od premiantů, jako jsou Rakousko, Belgie, Dánsko, Německo, Nizozemsko či Švédsko, nemají Češi program prevence vzniku odpadu, neomezují ukládání na skládky a nestarají se o biologický odpad. Česko se tak zařadilo do skupiny nejhorších zemí spolu s Bulharskem, Kyprem, Estonskem, Řeckem, Itálií, Polskem či Slovenskem. Z této nejproblémovější skupiny je Česko hodnoceno nejlépe.

Potočnik zdůraznil, že ke skládkám „existují lepší alternativy, které lze financovat ze strukturálních fondů“. Že se bude v Praze debatovat hlavně o eurofondech, potvrzuje i mluvčí Vitík.

Ve strukturálních fondech přitom už nyní v rámci operačního programu Životní prostředí existuje priorita Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží, na kterou je pro toto rozpočtové období vyčleněno 0,78 miliardy eur, tedy skoro 16 procent všech prostředků v programu. V seznamu příjemců evropských peněz lze opravdu najít několik projektů z oblasti odpadového hospodářství, v drtivé většině jde ale jen o zdokonalení recyklace stavebního odpadu firem. To Bruselu nestačí.

***

Příště jen podle evropských představ Přestože ze špatného umístění ve studii BiPRO neplynou žádné sankce, eurokomisař Potočnik upozornil, že v dalším víceletém finančním rámci na období 2014–2020 už peníze z eurofondů budou moci být investovány do projektů v oblasti nakládání s odpady jen v případě, že projekty budou respektovat evropské představy o nakládání s odpadem.