České zdravotnictví se prosazuje v Číně

Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: profimedia.cz

O obrovský čínský trh je velký zájem a Čína si tak může partnery vybírat. Pro české zdravotnictví a výrobce léčiv a zdravotní techniky je tak velmi dobrou zprávou, že Čína navázala spolupráci právě s Českem. Tuzemské zdravotnictví se tím zařadilo do skupiny několika států, s nimiž Čína chce spolupracovat na změnách svého zdravotního systému, za což pustí české firmy na svůj miliardový trh.

Poté, co před měsícem ministr Leoš Heger v Ženevě s Číňany podepsal velkou rámcovou smlouvu o spolupráci v medicíně, se nyní do Prahy chystá vedení čínského ministerstva zdravotnictví s delegací více než třiceti řediteli nemocnic, zdravotních úřadů, expertů na reformu zdravotnictví.

V delegaci nebudou chybět ani zástupci firem. V rámci jejich návštěvy by mělo dojít k podpisu návazných dohod mezi českým ministerstvem, městem Peking a osmdesátimilionovou provincií Hunan. Další smlouvy týkající se vědy a výzkumu, spolupráce ve vzdělávání a výměně stážistů mezi sebou podepíší fakultní nemocnicí v Motole a dětská univerzitní nemocnice v Pekingu a FN Hradec Králové s univerzitní nemocnicí Xiangsha právě z provincie Hunan.

Jan Růžička, jenž je na českém ministerstvu odpovědný za mezinárodní spolupráci, uvedl, že jsou již připravené dohody diplomatickým úspěchem. „Spolupráce je výhodná jak pro naše nemocnice, tak pro exportéry. Věříme totiž, že se nám vstupem na čínský zdravotní trh podaří propagovat nejen české zdravotnictví a výrobky, ale také Českou republiku jako takovou,“ uvedl pro E15.cz Růžička.

Jednání o spolupráci v oblasti zdravotnictví byla velmi rychlá. Důvodem je nejen kvalita českého zdravotnictví ale také fakt, že si Čína rozvoj zdravotní péče vytkla jako jednu ze svých klíčových národních priorit. Čína se nyní snaží stavět nové nemocnice, zavádí povinné zdravotní pojištění nebo pracuje na reformě zdravotního systému. To vytváří příležitosti pro zahraniční investory, přičemž Česko má v čínském zdravotním systému velmi dobrou pověst.

„Tím se může otevřít trh pro naše dodavatele vakcín, léků nebo zdravotnické techniky. Podobnou šanci může dostat například firma Linet, jakožto přední výrobce nemocničních lůžek nebo biotechnologická společnost Sotio, která se věnuje vývoji protinádorových léků,“ řekl Růžička.

Propagace české vědy

České ministerstvo zdravotnictví si zase slibuje, že díky spolupráci dojde k propagaci české vědy v zahraničí. „Číňané totiž mají zájem nejen o business, ale také o naše zkušenosti z oblasti public health, boje s infekčními onemocněními nebo tvorbou očkovacích plánů. Pro naše fakultní nemocnice zase může být zajímavé, že se dostanou do prestižní společnosti elitních světových nemocnic, které s Čínou spolupracují,“ dodal Růžička.

Letos v srpnu je ministr Heger pozván do Pekingu a Šanghaje k podpisu dalších smluv. Zároveň chce jednat o zrychlení certifikace českého zdravotnického zboží pro čínský trh, což je pro české exportéry klíčové.

Další destinace, kde je české ministerstvo zdravotnictví podobně aktivní jako v Číně, představují regiony jihovýchodní a střední Asie, kde již ministr Heger podepsal smlouvy s Kazachstánem a Barmou. Prioritou jsou také arabské země. I v těchto státech má české zdravotnictví velmi dobré jméno a tradici a proto je podle ministerstva velmi důležité na ní navázat a zvýšit export zdravotního materiálu a techniky.