Českému byznysu dochází s vládou trpělivost. Ministři nechtějí jednat

Ministr průmyslu a obchodu J. Síkela na jednání vlády, 31. srpna 2022.

Ministr průmyslu a obchodu J. Síkela na jednání vlády, 31. srpna 2022. Zdroj: Úřad vlády ČR

Ministr průymslu a obchodu J. Síkela po jednání vlády, 31. srpna 2022.
2
Fotogalerie

Vysoké ceny zemního plynu a elektřiny drtivě dopadají kromě českých domácností i na průmyslové podniky a na služby. Řada firem už nyní omezuje výrobu, propouští a čeká, „co bude dál“. Zároveň však u nich roste nespokojenost s tím, jak ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela spolu s celou vládou kritickou situaci řeší – kabinet podle nich přichází zejména s opatřeními na podporu domácností – a na průmysl zapomíná. 

Situace tuzemských podniků se vlivem vysokých cen energií razantně zhoršuje a vláda se musí probudit a problém řešit, apelují profesní organizace. Nejvíce vysoké ceny energií logicky dopadají na energeticky náročná odvětví – na sklářský, chemický či potravinářský průmysl, ovšem tíživou situaci, která může velmi rychle přerůst v existenční krizi, pociťují všichni. 

Síkela: Nízké ceny energií jsou navždy pryč. Nezaspali jsme a máme plán

Video placeholde
. • Pavlína Horáková, Lukáš Červený

„Abnormálně vysoké ceny plynu a elektřiny způsobují podnikům obrovské potíže, zejména v energeticky náročných odvětvích hrozí omezování nebo zastavení výroby,“ varoval tento týden Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory (HK). Tyto potíže bychom pocítili všichni, odstávky a uzavírky se rychle propíšou do celkové ekonomiky – v cenách či (ne)zaměstnanosti. A podle průzkumu HK plánuje do konce roku propouštět takřka pětina podniků.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!