Česko bude mít vědecké diplomaty, první zamíří do Izraele

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek Zdroj: Anna Vackova

Česko bude do zahraničí vysílat diplomaty specializované na vědu, výzkum a inovace. Dohodu o tom podepsali vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). První bude Česko zastupovat v Izraeli, kam by měl zamířit ještě letos. Uvažuje se o jejich vyslání do Spojených států či do Německa. Zda do zahraničí vyjedou i další vědečtí diplomaté, bude ale podle Zaorálka záviset na vyhodnocení působení zástupce v Izraeli.

„Od vědeckých diplomatů si slibujeme, že budou propagovat výsledky české vědy ve světě a podpoří vznik nových vědeckých projektů. Chceme také zlepšit spolupráci mezi firmami a akademickou sférou a podpořit výměnné pobyty vědců a studentů,“ uvedl k tomu Bělobrádek. Podle jeho dřívějšího vyjádření mají tito specializovaní diplomaté v hostitelských zemích zajišťovat kontakty pro tuzemský základní i aplikovaný výzkum.

„Izrael je pro nás vzorem v aplikovaném výzkumu, v komercionalizaci i v tom, jak je tam věda řízena s tím, že chceme spolupráci změnit nejenom mezi akademickými obcemi, ale i ve firemním výzkumu,“ zdůvodnil Bělobrádek výběr židovského státu jako první destinace. „S Izraelem sice máme strategické partnerství už nějakou dobu, přesto si nejsem jist, že v té oblasti vědy a výzkumu ho dokázali náležitým způsobem využít,“ doplnil Zaorálek.

Od vědeckých diplomatů si slibujeme, že budou propagovat výsledky české vědy ve světě a podpoří vznik nových vědeckých projektů

Podle Bělobrádka by vědečtí diplomaté měli působit maximálně v pěti vybraných zemích. Kromě Izraele jako další možné destinace uvedl USA a Německo, případně Čínu či Korejskou republiku. „Izrael je pilotní projekt, a až zjistíme, jak to funguje, tak na základě toho se rozhodneme jak dál,“ poznamenal k tomu Zaorálek.

Česko v současnosti klade důraz na vysílání ekonomických diplomatů. Loni se ministerstva zahraničí a zemědělství dohodla na zřízení postů agrárních diplomatů. Experti na zemědělství mají zatím působit na českých ambasádách v Rusku, Srbsku, Saúdské Arábii, Číně a na Ukrajině.

Čeští vědci postoupili ve výzkumu rakoviny střev a konečníku

Čeští vědci našli neurony spojující vznik emocí s fyzickým světem