Česko je pro snížení emisí o 40 procent, pokud se připojí země mimo EU

Elektrárna Opatovice začala rozsáhlou ekologizaci svého provozu.

Elektrárna Opatovice začala rozsáhlou ekologizaci svého provozu. Zdroj: ctk

Cíl snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 o 40 procent proti úrovním z roku 1990, jak navrhuje Evropská komise, je pro Prahu přijatelný za předpokladu, že se k němu na klimatické konferenci příští rok připojí i země mimo Evropskou unii. Uvedl to ministr životního prostředí Richard Brabec s tím, že v opačném případě bude Česko prosazovat snížení jen o 35 procent.

Ministři životního prostředí dnes v Bruselu debatovali o komisí navrženém energeticko-klimatickém balíčku. Komise v něm nabídla závazné snížení emisí CO2 o 40 procent a celoevropský závazek získávat v roce 2030 nejméně 27 procent energie z obnovitelných zdrojů.

Česko svůj postoj k balíčku ladí s ostatními zeměmi visegrádské skupiny a také s Rumunskem a Bulharskem. Praha má ale při snižování emisí náročnější ambice než partneři, připustil ministr Brabec.

Ani Česká republika ale nechce závazný cíl týkající se obnovitelných zdrojů. „Chceme to spíš mít na bázi určitých národních akčních plánů, které by zohlednily energetický mix vlastní České republice. A nenechat se svázat nějakým panevropským limitem,“ poznamenal.

Česká republika je se svým postojem k této problematice „určitým mostem“ v názorech členských zemí. Státy zaměřené na průmysl a země visegrádské skupiny jsou podle Brabce konzervativnější, naopak země západní Evropy mluví o závazku 40 či 50 procent. Mnoho členských zemí EU se ale o konkrétních číslech hodlá bavit až po vypracování dopadových studií.

Přípravu balíčku komentují ekologové i průmyslníci
Klimatický balíček výrazně ovlivní podobu evropského hospodářství v příštích letech, proto jeho přípravu komentují ekologové i průmysloví hráči. Například energetickým firmám vadí podpora obnovitelných zdrojů, která podle nich narušuje trh a vede k ohrožení bezpečnosti dodávek. O podobě balíčku mají v úterý diskutovat ministři průmyslu a dopravy, koncem měsíce pak unijní summit. Diplomaté ale předpokládají, že debaty neskončí v první polovině roku. Velká mezinárodní klimatická konference se má konat příští rok v Paříži.